Najave     | 18.06.2018. 08:12 |

Seminar o temi 'Nejednakost u svijetu: kršćanska i muslimanska perspektiva'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu bit će domaćin 17. Building Bridges seminara o temi "Nejednakost u svijetu: kršćanska i muslimanska perspektiva" koji će danas biti svečano otvoren, a ugostit će više od 30 stručnjaka prepoznatljivih u međureligijskom dijalogu.

Seminar će se odvijati u sesijama, uglavnom zatvorenog tipa u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a zatvaranje je planirano u petak, 22. juna javnom sesijom u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

Ovogodišnji međunarodni skup učenjaka i naučnika posvećen je pitanju nejednakosti (spolne, rasne, etničke, nacionalne, vjerske, klasne i ekonomske) te načinima suočavanja muslimana i kršćana s ovim globalnim problemom.

Building Bridges je seminar koji 17 godina okuplja priznate kršćanske i muslimanske učenjake na sesije o aktualnim temama iz oblasti međureligijskog dijaloga, a u toj interakciji između islama i kršćanstva razmatrane su teme poput monoteizma, poslanstva, zajedničkog dobra, prava i pravde.

Razmatrane su i teme poput ljudske prirode, nauke i religije, tradicije i modernosti, molitve, božanske i ljudske moći, a osnovu za diskusiju čine dijelovi kršćanskih i islamskih svetih tekstova, teološke rasprave, kao i značajni dokumenti iz obje tradicije.

Cilj ovih seminara je razumjeti i propitati kršćansku i islamsku viziju života bez podjela i nejednakosti kakvu sveti tekstovi nude, ali i drugačije interpretacije istih tekstova, pojasnili su organizatori u saopćenju.

Organizator godišnjih Building Bridges seminara je Georgetown univerzitet iz Washingtona, a suorganizatori Fakultet islamskih nauka i Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški" Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Gazi Husrev-begova biblioteka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana