Stranačke aktivnosti     | 18.06.2018. 09:17 |

Priopćenje za javnost HSP-a

FENA Saopćenje

Predsjednik HDZ BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović nikako ne treba dobiti novi mandat u Predsjedništvu BiH, jer provodi prosrpsku politiku i ukoliko bude ponovno reizabran dovest će do podjele BiH i novog egzodusa Hrvata iz BiH kakav nije zapamćen niti u vrijeme vojskovođe Eugena Savojskog. U dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodigom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ima zadatak opstruirati sve integracijske projekte na državnoj razini te oslabiti Federaciju BiH kako bi se model pokazao nefunkcionalan, a zauzvrat mu je obećan neki „mini entitet“. Međutim problem je što su Hrvati kao najmalobrojniji, i najviše stradali u Domovinskom ratu, pa i poraću, odlučili „trbuhom za kruhom“ otići iz BiH tako da će taj projekt u konačnici dobro doći za srpski narod u BiH ali ne i hrvatski puk. Čovićeva politika je dovela do poratnog egzodusa 200.000 Hrvata iz BiH u Hrvatsku i europske zemlje, a ukoliko nastavi sa prosrpskom politikom, dovest će nas Hrvate u BiH u status nacionalne manjine. Ukoliko Hrvati izgube status konstitutivnog naroda, neće dobiti niti mogućnost da pregovaraju o tom obećanom „virtualnom entitetu“. Zbog toga se pitamo zašto smo mi Hrvati ratovali i zašto smo se borili?!

Srpska politika je krajnje licemjerna jer preko predsjednika Čovića traže da Srbi postanu konstitutivan narod u Federaciji BiH a isto ne osiguravaju u svom teritoriju Republici Srpskoj. Gledajući po Mirovnom sporazumu iz Daytona, BiH je zajednička i krovna država u koji sva tri naroda imaju ista prava. Tamo nema konstitutivnosti i budući da Dodik stalno tvrdi da se drži Daytonskog mirovnog sporazuma i da je to „sveto slovo“, pitamo se zašto u ovom slučaju insistira na konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH. Odgovor je vrlo jasan, Dodik preko Čovića zavađa Bošnjake i Hrvata u Federaciji BiH, i traži konstitutivnost za Srbe po županijama kako bi sutra moga zaustaviti, vitalnim nacionalnim interesom, i obećani „hrvatski entitet“ u županijama sa hrvatskom većinom. S druge strane jača Republiku Srpsku i utvrđuje granice tog entiteta, koji je nastao otimanjem hrvatske zemlje najviše u Posavini i protjerivanjem nesrpskog življa. Također, takvom politikom želi prebaciti probleme iz RS-a gdje su oni najviše izraženi i gdje se treba boriti za prava Bošnjaka i Hrvata, na teritorij Federacije BiH koji je svijetli primjer Daytonskog sporazuma i potpune integracije Bošnjaka i Hrvata.

U cijelom procesu Hrvati su opet izigrani i prevareni, jer rade za tuđe interese i narode a ne za sebe i svoj narod. Hrvatski dužnosnici i političari trebaju raditi za hrvatsku stvar, a ne biti vazali bilo Sarajevu bilo Banja luci. Ako smo već ratovali za druge, možemo sada progledati i početi raditi za dobrobit hrvatskog puka u BiH. Nepromišljeni avanturist Eugen Savojski (18. stoljeće) spaljivanjem Sarajeva i odlaskom iz BiH poveo je sa sobom mnoštvo hrvatskog odnosno katoličkog puka tako da je u BiH ostalo najmanje Hrvata u povijesti ovih krajeva, i danas kao da se povijest ponavlja.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

HSP

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HSP-a

Priopćenje za javnost HSP-a

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke prava

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo