Ekonomija     | 18.06.2018. 10:11 |

Azijske berze pale zbog rasta trgovinskih napetosti

FENA Saopćenje

TOKIO, 18. juna (FENA) - Cijene dionica na azijskim berzama jutros su pale zbog rasta trgovinskih napetosti nakon što je Washington objavio listu kineskih proizvoda na koje će naplaćivati carine, a Peking uzvratio istom mjerom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Singapuru pale između 0,1 i 1 posto. U Kini se danas zbog praznika ne radi.

Loše raspoloženje na berzama posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će se od 6. jula naplaćivati carina od 25 posto.

Kina je odmah objavila svoju listu oko 660 američkih proizvoda u vrijednosti od 50 milijardi dolara na koje će ona naplaćivati uvozne carine od 25 posto. 

Također, pod pritiskom su i cijene nafte koje su prošle sedmice pale jer bi OPEC uskoro mogao povećati proizvodnju, nakon što ju je 18 mjeseci držao na smanjenim razinama.

Na američkom tržištu cijena barela jutros je pala 2,04 posto, na 63,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio jedan posto, na 72,65 dolara.

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta se kreće oko najviših razina u sedam mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 94,86 bodova.

Pritom je američka valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura pala na 1,1590 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1610 dolara.

No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs skliznuo sa 110,65 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,35 jena, prenosi Index.hr.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SAD, Južna Koreja i Japan jačaju inicijative protiv sjevernokorejskih prijetnji

Azijska tržišta - Većina indeksa u minusu

Na Banjalučkoj berzi danas promet 108.036,23 KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom