Svijet     | 18.06.2018. 12:20 |

Trump i republikanci o razdvajanju djece od roditelja migranata

FENA Internet

WASHINGTON, 18. juna (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump ​u utorak se sastaje s predstavnicima Republikanske partije u Predstavničkom domu Kongresa kako bi razgovarali o imigraciji, nakon što su pojačana borba protiv ilegalnih ulazaka i praksa razdvajanja stotina djece od roditelja izazvali brojne kritike, a neki svjetski mediji čak optužuju administraciju da vrši nasilje nad djecom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sastanak Trampa sa republikancima u Kongresu će uslijediti nakon što su njegove izjave iz rukava u petak izazvale konfuziju i pažljivo pripremanu republikansku strategiju skoro pretvorile u haos, piše Washington post.

“Suočen sa umjerenim republikancima koji hoće da predlože imigracione zakone, član Predstavničkog doma Kongresa Paul D. Rayan i njegov tim suočili su se sa glasanjem o dvije mjere sljedeće nedjelje: oštrim nacrtom zakona Pravosudnog odbora Boba Goodlattea i Zakonom koji se smatra kompromisom između umjerenih i konzervativnih frakcija unutar Predstavničkog doma,” piše Post.

List podsjeća i da je predsjednik Trump odgovarajući na pitanja o zakonima izrazio svoje protivljenje kompromisnom zakonu rekavši da "sigurno neće potpisati onaj umjereniji".

“Ove tvrdnje su dovele do konfuzije od nekoliko sati na Kapitol Hilu, jer su lideri Republikanaca ukazali na to da nisu željeli da glasaju, osim ako nemaju Trumpov blagoslov,” piše WP i objašnjava da je Bijela kuća kasnije razjasnila da je Trump rekao da će potpisati bilo koji od ova dva imigraciona zakona ako dođu do njegovog stola, što je malo vjerovatno.

Washington post pojašnjava da prijedlog zakona briše vizni program "Različitost" i reducira zakon o vizama na osnovu porodičnih veza, dok nudi put do državljanstva za mlade imigrante koji su dovedeni u zemlju kao djeca.

“Također, Zakon bi pokušao da okonča praksu Trumpove administracije da se djeca imigranata odvoje od njihovih porodica kada su uhvaćeni na granici, i to tako što omogućavaju djeci da budu pritvorena s roditeljima."

Profesor psihologije na Univerzitetu u Virdžiniji James A. Coan za Washington post piše da je ideja o postavljanju šatora u vojnim bazama u kojima bi bila smještena djeca migranti uznemirujuća, jer su djeca već povrijeđena odvajanjem.

“U najmanju ruku, prisilno odvajanje će kod djece uzrokovati ekstremnu emocionalnu bol. Većina nas to intuitivno zna,” piše profesor Coan i prenosi riječi profesorice Jude Cassidy sa Univerziteta u Merilendu: “Kada se suočavamo sa odvajanjem od najdražih, mi se borimo kao da je to pitanje života i smrti, jer jeste."

Coan smatra da mali umovi i srca mogu izdržati taj nivo stresa samo toliko dugo prije nego što se djeca suoče sa užasnom odlukom: da nastavite, kroz teške emocionalne bolove, da tražite svoje roditelje ili da nastavite sa pretpostavkom da su vam roditelji nestali.

Profesor poručuje članovima Kongresa koji su usporili u namjeri da spriječe, kako je naziva, "podmuklu politiku" Bijele kuće da treba da budu svjesni da će djeca otrgnuta od svojih roditelja dugo nositi ožiljke neuspjeha zakonodavaca.

Da će odvajanje djece od roditelja imati dugoročne posljedice navodi i The Guardian prenoseći izjavu profesora psihijatrije na Univerzitetu u Texasu Luisa Zayasa koji kaže da produžena odvojenost i zadržavanje predstavljaju rizik traumatizovanja dece koja su već u bijegu od strašnih situacija u njihovim matičnim zemljama.

Ova strategija će izazvati psihološke ožiljke kod djece koji će trajati do kraja života, rekao je Zayas, dodavši da je to zaista nehuman pristup rješavanja izbjegličke krize.

Skoro dvije hiljade djece odvojeno je od njihovih porodica na južnoj granici SAD-a u roku od šest nedjelja kažnjavanja ilegalnih ulazaka, prema podacima Odsjeka za državnu sigurnost, do kojih je došao Associated Press.

Podaci pokazuju da je 1.955 maloljetnika bilo izdvojeno od 1.940 odraslih osoba u periodu od 19. aprila do 31. maja 2018. godine.

Neki od zagovarača za prava imigranata rekli su da se žene odvajaju od njihove novorođenčadi - optužba koju su zvaničnici državne sigurnosti i odjela za pravdu izričito porekli. Oni su također rekli da su djeca zbrinuta i osporavaju izvještaje o neredu i maltretiranju na granici.

Chrles Camosi, vanredni profesor na Univerzitetu Fordham,  u tekstu za New York Times piše da je Amerika usred ozbiljne krize kada je riječ o ugroženoj djeci i porodicama.

“Kriza je praksa Trumpove administracije da odvoje djecu od roditelja bez dokumenata, čak i kada porodice traže azil. U jednom užasnom slučaju, majka je rekla da joj je beba uzeta dok je dojila,” navodi autor.

“S obzirom na njihovu podršku administraciji i nespremnosti da kritički govore o imigracionoj politici, organizacije za život i porodicu rizikuju da budu povezane sa ovom i drugim užasnim praksama,” smatra Camosi.

On navodi primjer organizacije Susan B. Anthoni, koja je prvobitno imala oštre stavove o Trampu kao kandidatu, ali nakon njegove nominacije, grupa ga je promovirala kao nekoga kome bi njene pristalice trebale da daju glas.

“Ako tradicionalni pro-životni pokreti žele da povrate kredibilitet zbog nečega drugog, a ne samo zbog Trumpove administracije, oni moraju jasno i glasno da progovore protiv nanošenja štete nedužnoj djeci,” piše Camosi u tekstu i dodaje da te grupe imaju izuzetan pristup i uticaj u Bijeloj kući, kao i da ga moraju koristiti.

Gotovo odmah po preuzimanju dužnosti Trumpova administracija počela je da razmatra ono što se godinama smatralo drastičnom mjerom u naporima da se obeshrabre imigranti od nezakonitog dolaska u Sjedinjene Države, piše New York Times.

Više od deceniju, iako se nivo ilegalne imigracije umanjio, povremeno naglo povećanje nedozvoljenih prelazaka granice tjeralo je američke predsjednike iz obje političke stranke da poduzmu agresivnije mjere kako bi obeshrabrili migrante da krenu na taj put.

Ipak za Georgea W. Busha i Baracka Obamu ideja da uplakanu djecu otrgnu od njihovih roditelja bila je jednostavno nehumana – i previše politički rizična – da bi se prihvatila kao politika.

Ali zagovarači unutar Trumpove administracije, naročito Stephen Miller, njegov viši politički savjetnik, nikada nisu odustali od te ideje.

"Nakon što je prošlog mjeseca naredio da se krivično procesuiraju svi oni koji granicu pređu nezakonito, Trump se sada suočava sa posljedicama. Sa hiljadama djece zadržanim u improviziranim skloništima, njegovi portparoli posljednje nedjelje morali su da poriču optužbe da se njihova administracija ponaša kao nacisti," navodi NYT.

Tehnički, Trumpova administracija nema politiku prema kojoj se oni koji ilegalno prelaze granicu moraju odvojiti od njihove djece.

Ali, rezultat "politike nulte tolerancije“ je bio da se ilegalni imigranti vode u federalni pritvor, pri čemu se njihova djeca smatraju maloljetnim strancima bez pratnje odraslih i odvajaju se od njih.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'