Svijet     | 18.06.2018. 12:54 |

Trumpova politika prema migrantima izaziva oštre osude

FENA Internet

WASHINGTON, 18. juna (FENA) - Politika odvajanja djece od roditelja i emocije koje izaziva stvorili su podjele među Republikancima i njihovim saveznicima dok su Demokrati pojačali pritisak.

Bivša prva dama Laura Bush nazvala je migrantsku politiku aktuelne administracije "okrutnom i nemoralnom", dok je senatorka Susan Collins izrazila zabrinutost zbog nje a bivši savjetnik predsjednika Trumpa smatra da će to pitanje nsškoditi predsjedniku u određenom periodu.

Bush je dala do sada najoštrije izjave po tom pitanju iz republikanskog tabora.

- Živim u pograničnoj državi. Cijenim potrebu jačanja i zaštite naših međunarodnih granica, ali je ova politika nulte tolerancije okrutna. I ona je nemoralna. I slama mi srce - piše ona u kolumni za Washington Post. Ona je usporedila to s maltretiranjima američkih građana japanskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata, koje je nazvala "jednom od najsramnijih epizoda u američkoj istoriji". 

 Republikanska senatorka iz Mainea Susan Collins izjavila je da se zalaže za strožu kontrolu granica ali je izrazila duboku zabrinutost politikom odvajanja djece od roditelja.

- Ono što je administracija odlučila je da odvoji djecu od njihovih roditelja kako bi poslala poruku da, ukoliko pređete granicu s djetetom, vaše dijete će biti uzeto od vas-. To je traumatizirajuće za djecu koja su nevine žrtve, to je suprotno našim vrijednostima - kazala je. 

Bivši Trumpov savjetnik Anthony Scaramucci izjavio je u intervjuu tokom vikenda da bi politika odvajanja djece mogla biti opasna po Trumpa. Kazao je da bi predsjednik "odmah trebao riješiti taj problem".

- To je fitilj koji bi se mogao zapaliti. Predsjedniku će naškoditi to pitanje ukoliko on bude ostao van njega veoma dugo - kazao je.

Nagovještaji podjela uslijedili su nakon što je Trumpov dugogodišnji saveznik, velečasni Franklin Graham, nazvao tu politiku "žalosnom". Brojne vjerske grupe, među kojima su i one konzervativne, insistiraju na zaustavljanju prakse odvajanja imigrantske djece od njihovih roditelja. 

Ti pritisci dolaze u vrijeme dok zvaničnici Bijele kuće pokušavaju da se distanciraju od te politike. Trump optužuje Demokrate da lažno predstavljaju situaciju. Administracija je uvela tu politiku i lako bi je mogla okončati nakon što je dovela do brojnih slučajeva razdvojenih i očajnih porodica.

- Niko ne voli rastavljati porodice i gledati bebe kako se uzimaju iz naručja svojih majki - izjavila je predsjednička savjetnica Kellyanne Conway, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!