Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 14:19 |

U Banjoj Luci godišnji sastanak ekoloških organizacija iz Evrope

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. juna (FENA) - Godišnji sastanak "Friends of the Earth Europe“, evropskog ogranka najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine, počeo je danas u Banjoj Luci.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu, organizatora ovog skupa, istakla je da se razmatra problematika hidroelektrana na Balkanu.

-Bosna i Hercegovina ima 250 rijeka, a planirano je da se na njima izgradi preko 300 hidroelektrana, što praktično znači da će biti okupirane sve rijeke. O negativnim efektima i opasnostima hidroenergije i javnost postaje sve više svjesna što nam je posebno drago, jer do sada su samo ekološke organizacije ukazivale na opasnosti koje izgradnja hidroelektrana sa sobom nosi - navela je Crnković.

I Jagoda Munić, direktorica mreže "Friends of the Earth Europe“, kazala je da se borba za očuvanje rijeka vodi u cijelom svijetu, a da ova mreža ekoloških organizacija pruža pomoć lokalnom stanovništvu u ovoj borbi i svakako će to učiniti i u slučaju Bosne i Hercegovine.

Sastanak, kojem prisustvuje više od 50 predstavnika ekoloških organizacija iz cijele Evrope, trajat će do 22. juna u Banjoj Luci i obuhvatit će niz aktivnosti i događaja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana