Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 16:12 |

Švicarska ambasada-Osnovci istinski 'mali ambasadori' zaštite okoliša i prirode

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Učenici osnovnih škola “Skender Kulenović” iz Sarajeva i “Sveti Sava” iz Istočnog Sarajeva bili su učesnici radionica o zaštiti okoliša i prirode, održanih na planini Trebević kod Sarajeva, u projektu koji je podržala Vlada Švicarske.

Prema saopćenju švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini, osnovci su imali brojne edukacije, ali i vremena za zabavu, a s Trebevića nose nova znanja, prijateljstva i nezaboravna iskustva, postavši istinskim "malim ambasadorima" koji će stečena znanja o zaštiti okoliša i prirode prenositi u svom okruženju.

 - Naučili su da smeće ne bacaju na pod već da se bave reciklažom. Drago mi je što su mnogo toga naučili i dobili titulu “malih ambasadora” okoliša kako bi i druge naučili da se tako ponašaju i kako bi okoliš, naročito planina Trebević, bio  zaštićen u budućnosti - izjavila je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Na radionicama su djeci pokazani konkretni primjeri zaštite okoliša i pokazatelji kakav je zrak kojeg dišemo, koliko je on opasan po zdravlje, na koji način mogu dobiti informacije o stepenu zagađenosti zraka i šta oni mogu uraditi u njihovim porodicama da zrak koji dišu bude kvalitetniji, kazao je Anes Podić iz udruženja Eko Akcija, koji je bio predavač na radionici za učenike.

- Naučili smo da se priroda mora čuvati - poručila je Sunčica, učenica III-5 razreda  iz Osnovne škole “Sveti Sava”, a Dino iz Osnovne škole “Skender Kulenović” dodao da je “zaštita okoliša jako bitna". 

U prelijepom ambijentu planine učenici su uživali i u vožnji Alpine coasterom koji se nalazi u skupu objekta Sunnyland te su imali organizovanu šetnju šumskim stazama, a na kraju dana vozili su se Trebevićkom žičarom.

Članovi Planinarskog društva "Trebević" naučili su učenike o sigurnosnim mjerama prilikom planinarenja te najvažnijim karakteristikama planine Trebević kad je riječ o flori i fauni, a EKOPAK je bio zadužen za adekvatno recikliranje otpada u toku ovog jednodnevnog izleta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zimski grad: Konjički osnovci izveli program 'Snježna čarolija'

Vlada Federacije BiH prvi put podržala 3.575 učenika osnovaca u entitetu RS

Sutra u jutarnjim satima na Trebeviću obustava saobraćaja zbog trke 

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu