Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 15:46 |

SSSBiH - Blokiranje rada organa krovnog sindikata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Sjednica Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), koja je bila zakazan za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma iako je ovu proširenu sjednicu zakazao predsjednik Saveza i mada je trebalo razgovarati o svakodnevnim problemima radnika kao što su neuvezani radni staž i primjena Općeg kolektivnog ugovora, saopćeno je iz tog saveza. 

- Nedolaskom prvenstveno članova Predsjedništva Glavnog odbora SSSBiH, a onda i predsjednika granskih sindikata na sjednicu Predsjedništva Glavnog odbora SSSBiH, pokazuje se neozbiljnost i neodgovornost, čime se praktično blokira rad legalnih i legitimnih organa SSSBiH i onemogućava dalje djelovanje SSSBiH prema socijalnim partnerima i rješavanje problematike unutar legalnih i legitimnih organa SSSBiH oko nastavka 14. kongresa SSSBiH - citat je iz saopćenja.

Na današnjoj sjednici trebalo je, naime, razgovarati i o problemima neodržavanja sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH te utvrđivanju datuma i dnevnog reda za održavanje sjednice Glavnog odbora SSSBiH vezano za održavanje nastavka 14. kongresa SSSBiH. 

- Budući da je nastavk 14. kongresa SSSBiH nelegalno zakazan za 20.06.2018. godine od predsjedavajućeg Radnog predsjedništva 14. kongresa i određenog broja granskih sindikata, savim je jasno da se pod pritiskom vanjskih faktora nastoji destabilizovati SSSBiH kao krovna organizacija, ali i sindikalni pokret uopće. U tom smislu, predsjednik SSSBiH je svim delegatima 14. kongresa SSSBiH uputio pojašnjenje oko nelegalno zakazanog nastavka 14. kongresa SSSBiH pozivajući ih da ne prisustvuju nelegalno  zakazanom nastavku i na taj način ne dozvole vanjskim faktorima da rukovode sindikatom te da očuvaju jedinstvo SSSBiH - navedeno je također u saopćenju.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH će ponovo zakazati sjednicu Predsjedništva Glavnog odbora SSSBiH kako bi statutarno, legalni i legitimni organi mogli donijeti valjane odluke koje će ići u smjeru rješavanja svih bitnih pitanja za članstvo te rješavanja problematike vezane za nastavak 14. kongresa SSSBiH.

Savez poziva sve predsjednike granskih sindikata da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi sindikalni pokret te aktivno učestvuju u radu organa SSSBiH kako bi u međugranskom dijalogu prevazišli sve probleme s kojima se sindikat susreće, navedeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu