Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 16:18 |

Predsjedništvo SDPBiH - Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama FBiH je pravedan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH je na današnjoj sjednici pozdravilo upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga Zakona o izbornim jedinicama u Federaciji BiH, koji će podržati pet političkih subjekata, saopćeno je iz te stranke. 

Još jednom je iskazano zadovoljstvo što su eksperti Venecijanske komisije potvrdili raniji stav da je pitanje izbora delegata u Dom naroda FBiH moguće riješiti na nivou entiteta, putem spomenutog zakonskog rješenja.

Iz SDP-a ističu da posljednji prijedlog zakona podržavaju stranke iz čijih redova su u Zastupnički dom Parlamenta FBiH izabrana 72 od ukupno 98 zastupnika, odnosno blizu 3/4 od ukupnog broja.

- Stoga je izražen optimizam u pogledu usvajanja Zakona, uz nadu da će ovo rješenje kojim se poštuju odredbe presude u tzv. slučaju "Ljubić" podržati i međunarodna zajednica - istaknuto je u saopćenju.

Predsjedništvo SDP BiH je pozvalo i ostale parlamentarne stranke na nivou FBiH da dokažu svoju opredijeljenost konstruktivnom radom u interesu građana i da podrže rješenje kojim se na pravedan i zakonit način rješava pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Na sjednici je osuđen kontinuirani udar na standard građana kroz konstantno povećanje cijena goriva, popraćeno rastom ukupnih troškova života.

- Zauzvrat, akcizna koalicija SDA-SNSD-HDZ BiH građanima nije ponudila ništa. Obećanja o započinjanju infrastrukturnih radova i gradnji autoputa su još jednom iznevjerena. Novac građana naplaćen od akciza, kako je SDPBiH i upozoravao, utrošen je samo za krpljenje budžetskih rupa koje je napravila nesposobna vlast. Očito je da finansiranje predizbornih aktivnosti vladajućih stranaka o trošku građana nastavlja biti jedini prioritet vlasti predvođene SDA-om - navodi se u saopćenju. 

Sa sjednice Predsjedništva je upućen poziv vladajućim strukturama da se ozbiljnije posvete problemu priliva migranata i rješavanja njihovog statusa, te su nadležne službe pozvane da konačno počnu intenzivnije sarađivati i koordinirati svoje aktivnosti s ciljem sprečavanja dalje eskalacije migrantske krize.

Izraženo je zadovoljstvo rastućom podrškom koju iz zemlje i inostranstva dobija Denis Bećirović, kandidat SDPBiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na kraju, izrazito pozitivnim su ocijenjene uspješno provedene aktivnosti promocije "Plana 10" širom Bosne i Hercegovine.

- Svojim masovnim odzivom na promotivne skupove građani su pokazali da im je rješavanje egzistencijalnih problema važnije od ispraznog prepucavanja i besmislene nacionalističke propagande - saopćeno je iz SDP-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana