Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost DF-a

Saopćenje, Foto DF

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.

Predsjedništvo je još jednom podržalo  inicijativu  da se po hitnom postupku na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nađe Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom parlamentu, podržan od strane SDP-a, DF-a, SBB-a, SDA i Naše stranke. Pozivamo i druge političke subjekte da prihvate ovaj prijedlog za koji tvrdimo da je jedino moguć u ovom trenutku. Stoga, još jednom podržavamo za sutra zakazano potpisivanje ove zajedničke inicijative.

Ovjerom koalicije Proevropski blok na području Republike Srpske, Predsjedništvo je konstatovalo da se i time podržao zajednički nastup SDP-a, SBB-a, Nezavisnog bloka i DF-a na predstojećim izborima za nivo ovog entiteta. Sporazum o tom zajedničkom nastupu Proevropskog bloka biće potpisan u Banja Luci, 21.06.2018.godine.

Predsjedništvo DF-a je ostalo opredjeljeno i za zajednički izborni nastup sa Građanskim savezom, što će biti potvrđeno i Koalicionim sporazumom. Ova koalicija nosiće naziv: DF-GS, ŽELJKO KOMŠIĆ: BIH POBJEĐUJE! Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je informisano i o toku pravljenja izbornog programa, a uskoro  se može očekivati i njegova javna promocija.

Pošto se u poslednje vrijeme ponovo aktueliziralo pitanje Zakona o akcizama i njegovim efektima, Demokratska fronta naglašava da su naši zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH glasali protiv usvajanja ovog Zakona.

Pokazalo se da politički subjekti koji su ga podržali nisu čak u stanju ni podjeliti novac koji se do sada prikupio na ovoj stavci, a pošto cijenimo da je primjena ovog Zakona još jedan udar na standard građana, ukoliko dođe do rasprave o tome,  naši zastupnici glasaće za ukidanje njegove dalje primjene, odnosno njegovo stavljanje van snage.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.