Bosna i Hercegovina     | 18.06.2018. 17:42 |

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra redovno zasjeda

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sutra će održati redovnu sjednicu na čijem se dnevnom redu nalaze zakonska rješenja koja su predložili poslanici Ismet Osmanović, Faruk Ćupina, Elzina Pirić, Emina Kahriman, Zana Marjanović, Sanel Razić, Dennis Gratz, Ramiz Meša i Elvir Karajbić.

Po skraćenom postupku poslanik Faruk Ćupina predložio je da se poslanici očituju o izmjenama i dopunama zakona o stvarnim pravima, registraciji poslovnih subjekata, zemljišnim knjigama, naslijeđivanju, Porodičnog zakona Federacije BiH, kao o dopuni Zakona o postupku pred Ustavnim sudom FBiH i izmjeni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Također, poslanik Naše stranke Dennis Gratz predvidio je po skraćenoj proceduri razmatranje izmjena i dopuna zakona o stvarnim pravima, notarima, privrednim društvima, registraciji poslovnih subjekata, pomilovanju te Porodičnog i Krivičnog zakona FBiH.

Uz to na dnevni red sjednice uvršteni su Gratzovi prijedlozi zakona o sportskim dioničkim društvima u FBiH, izboru, prestanku mandata, ograničenju kandidature, opozivu i zamjeni gradonačelnika gradova i načelnika općina u FBiH, zabrani zapošljavanja užih članova porodice predsjednika i potpredsjednika FBiH i članova Vlade FBiH u javnim organima, kao i  zabrani segregacije u obrazovanju u FBiH.

Skraćeni postupak predviđen je i za očitovanje o predloženim izmjenama i dopunama poslanika Ramiza Meše i to zakona o sudovima, policijskim službenicima, državnoj službi i reviziji institucija FBiH.

Predviđeno je izjašnjavanje o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji privatizacije privrednih društava i banaka u FBiH, čiji je predlagač šef Kluba SDA Ismet Osmanović, koji je u vidu nacrta inicirao donošenje dopuna Krivičnog zakona FBiH.

Na dnevnom redu su prijedlozi izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH poslanica Elzine Pirić i Emine Kahriman. Također, Pirić je sa Mirsadom Kukićem predložila izmjene Zakona o rudarstvu FBiH.

Razmatrat će se izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit FBiH, predlagača Zane Marjanović i Sanela Razića, te dopune Zakona o Poreznoj upravi FBiH, čiji su predlagači Aner Žuljević i Elvir Karajbić.

U nacrtu su zakon o dopunama Krivičnog zakona FBiH, zakon o komori arhitekata i komorama inžinjera u građevinarstvu i prostornom uređenju FBiH i zakon o postupanju sa neiskorištenim nekretninama nakon trajne i potpune obustave rudarskih radova.

Osim najavljenog redovnog zasjedanja, Predstavnički dom zakazao je za srijedu vanrednu sjednicu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo