Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 08:10 |

Parlament RS-a o 'izvještaju Dragičević' i NVO-u koje finansiraju stranci

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. juna (FENA) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će između ostalog biti razmatran izvještaj Anketnog odbora o "slučaju Dragičević", počet će danas u Banjoj Luci.

Anketni odbor, formiran odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, 5. juna je usvojio izvještaj i zaključke u kojima se, između ostalog, navodi da smatraju da postoje osnovi sumnje da je ovaj 21-godišnji mladić ubijen i očekuju da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske s odgovarajućom tužilačkom odlukom.

Prilikom glasanja suzdržan je bio zamjenik predsjednika Anketnog odbora iz SNSD-a, dok su ostali članovi iz opozicionih stranaka podržali zaključke.

O izvještaju i zaključcima treba da se izjasne poslanici, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je već najavio da njegova stranka i njeni koaliconi partneri neće prihvatiti ovaj izvještaj.

Na predloženom dnevnom redu ove redovne sjednice je prijedlog zakona o amnestiji,  zaštiti žrtava ratne torture, posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Koridora 5C kroz RS i dionice autoputa Banja Luka-Doboj te između ostalog o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

Nije isključeno da SNSD za ovu sjednicu predloži i razmatranje prijedloga zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija.

Po nezvaničnim informacijama pojedinih medija u RS, zakon predviđa formiranje Registra neprofitnih organizacija kojima finansijski pomažu stranci, a koji će održavati Ministarstvo pravde.

Tim organizacijama bi se zabranilo političko djelovanje, a sve neprofitne organizacije bit će dužne i da dostavljaju finansijske izvještaje resoru pravde dva puta godišnje. U suprotnom, rad im može biti zabranjen.

Parlament će zasjedati 19., 20. i 21. juna, a ukoliko ne okonča rad, sjednica se nastavlja 3.,4. i 5. jula, a potom 10., 11. i 12. jula.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo