Kultura     | 19.06.2018. 10:28 |

Premijerno prikazan film Avde Huseinovića 'Sarajevski vitezovi-pozdrav domovini'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Film “Sarajevski vitezovi - pozdrav domovini” autora Avde Huseinovića premijerno je prikazan u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

Film kroz autentične video snimke i svjedočenje živih svjedoka prikazuje ratni put Druge viteške brigade Armije Republike BiH, prve brigade u Armiji RBiH, koja je odlikovana počasnim nazivom "viteška“.

- Priča o Drugoj viteškoj brigadi je važna priča koja je doživjela da bude zabilježena i na ovakav način. Ta brigada je izvojevala niz vojničkih pobjeda tokom najtežih bitaka za odbranu Sarajeva 1992-1995. na brdu Žuč, Sokolju, Stupu, platou Treskavice i zaslužila je da ostane iza nje kvaliteta kakva je i sama brigada bila. Drago mi je ako to bude baš ovaj film - kazao je Avdo Huseinović prije početka projekcije.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić naglasio je da je taj film nastavak suradnje koju Općina ima sa Avdom Huseinovićem kad je u pitanju ta vrsta memoriranja onoga što se dešavalo u toku agresije. Naglasio je da je posebna vrijednost tog filma činjenica da tretira žive aktere događaja.

- Takvi filmovi podložni su sudu suvremenika, što posao čini težim a materijal koji ostane pouzdanim - rekao je Efendić, saopćila je Pres služba Općine Novi Grad Sarajevo.

Prije 25 godina, tri komandanta Druge viteške brigade Safet Isović (zamjenik), Safet Zajko (komandant) i Salko Muraspahić (zamjenik komandanta), poginuli su u razmaku od 46 dana na bojnom polju u jeku velikih vojnih operacija na sjevero-zapadnom dijelu sarajevskog ratišta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općina Novi Grad: Potpisani ugovori za sufinansiranje troškova poslovanja početnika u biznisu

Općina Novi Grad - Potpisani ugovori za stipendiranje uspješnih sportista, učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo - Po 500 KM za još 43 porodice sa blizancima, trećim i više djece

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!