Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 10:01 |

Članovi Zajedničke komisije na 59. plenarnom zasjedanju COSAC-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19.juna (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović i član Zajedničke komisije Halid Genjac učestvuju na 59. plenarnom zasjedanju Konferencije komisija za evropske poslove parlamenata Evropske unije (COSAC), koje se, pod bugarskim predsjedavanjem Evropskom unijom (EU), održava u Sofiji.

U dosadašnjem toku COSAC-a, na kome delegacija PSBiH učestvuje prvi put, naročita pažnja posvećena je analizi i ocjenama rezultata šestomjesečnog bugarskog predsjedavanja EU, kao i novim podsticajima politici proširenja EU, s posebnim osvrtom na proces integracije i povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, što je bio i prioritet bugarskog predsjedavanja, saopćeno je iz PSBiH.

U izlaganjima, predsjednik Bugarske Rumen Radev, premijer Boyko Borissov, kao i predsjednica bugarskog Parlamenta Tsveta Karayancheva istakli su da važnim postignućem bugarskog predsjedavanja smatraju činjenicu da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana ponovo vraćeno među prioritetne politike EU.

U okviru panela o procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana govorio je i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, koji se zahvalio Bugarskoj i njenim institucijama na učinjenom tokom šestomjesečnog predsjedavanja ove zemlje EU.

Lovrinović je u svom izlaganju istakao kako u BiH postoji apsolutni konsenzus kada je riječ o pristupanju EU, te da takva snažna politička opredijeljenost vrlo često omogućava prevazilaženje unutrašnjopolitičkih izazova, kao i provođenje neophodnih reformi.

Plenarno zasjedanje COSAC-a u Sofiji danas se nastavlja raspravom o kohezionim politikama EU poslije 2020. godine, kao i o interparlamentarnoj saradnji zemalja članica EU i zemalja u procesu proširenja, saopćeno je.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Softić i Pendeš na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Softić i Pendeš sutra na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Ademović u posjeti Ambasadi BiH u Kuvajtu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta