Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 14:02 |

Crnadak u odvojenim posjetama primio ambasadore Velike Britanije i Brazila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Ministar inostranih  poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je u odvojenim posjetama ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwarda Fergusona i  Federativne Republike Brazil  Manoela Gomesa Perieru

Ministar Crnadak upoznao je ambasadora Fergusona sa aktualnom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na predstojeće Opšte izbore u BiH  i aktivnosti koje se provode na ispunjenju uslova za prijam u Evropsku uniju. Ministar Crnadak je u kratkim crtama iznio stavove o regionalnom pristupu evropskim integracijama i ključnim regionalnim  političkim problemima koji se javljaju u procesu  eurointegracija zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Ambasador Ferguson je naveo  da će Samit  o zapadnom Balkanu u Londonu biti od velike važnosti za održavanje i unapređenje angažmana Velike Britanije na ovom dijelu Balkana i da  glavni problemi zapadnog Balkana, pored bilateralnih, ostaju vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal.

Sagovornici su se složili da će zajedno raditi na pripremi  i realizaciji Samita o zZapadnom Balkanu u okviru  Berlinskog procesa, koji će se održati u Velikoj Britaniji  9. i 10. jula. 

Na sastanku Crnatka s  ambasadorom  Federativne Republike Brazil u Bosni i Hercegovini Manoeleom Gomesom Perieruom, naglašeno je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja.

Sagovornici su iznijeli niz prijedloga u cilju poboljšanja ekonomske saradnje, s obzirom na činjenicu da ekonomski odnosi ne prate dobre političke odnose. U cilju poboljšanja bilateralnih odnosa, ministar Crnadak obavijestio je ambasadora Perieru da je Predsjedništvu BiH dostavljen zvaničan prijedlog MVPBiH da se u Brazilu otvori ambasada BiH  i da se radi na realizaciji te ideje.

Sagovornici su razgovarali i o općim izborima u BiH i Brazilu koji su zakazani na isti datum u obje zemlje, 7. oktobar 2018. godine, navodi se u saopćenju.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Preporuka bh. državljanima uključenim u odbranu BiH da ne putuju u Srbiju

Uhapšen 91 uposlenik Ministarstva vanjskih poslova Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo