Kultura     | 19.06.2018. 14:08 |

Knjiga Raifa Dizdarevića posvećena 70. godišnjici istorijskog NE staljinizmu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Udruženje za modernu historiju Sarajevo objavilo je, povodom 70. godišnjice Rezolucije Informbiroa, knjigu nekadašnjeg visokog zvaničnika socijalističke BiH i SFRJ Raifa Dizdarevića "Sudbonosni podvig Jugoslavije - podsjećanja na istorijsko NE staljinizmu, događaj koji je opredijelio budućnost Jugoslavije.

Povodom sutrašnje promocije te knjige na današnjoj su pres konferenciji u dvorani Gradskog vijeća govorili predsjednica Skupštine Udruženja za modernu povijest Vera Katz, političar, diplomata i sudionik događaja Raif Dizdarević i dogradonačelnik Grada Sarajeva Milan Trivić.

Trivić je podsjetio da je obilježavanje 1948. godine značajan događaj, ocjenjujući da je sukob Sovjetskog Saveza i Jugoslavije uticao na drugačiju sliku Evrope.

On je podsjetio da je, iako se ove godine obilježava 70 godina od Rezolucije Informbiroa, sukob počeo još u toku Drugog svjetskog rata, dok je završen tek 1988. godine dolaskom Mihaila Gorbačova.

Vera Katz je istakla da je ovo deseta knjiga koju izdaje Društvo za modernu historiju. Smatra da je knjiga Raifa Dizdarevića "pitka u smislu vođenja događaja, a također je i dobar udžbenik za studente historije i buduće istraživače".

Navela je također da se u knjizi nalaze i podaci koje nije pronašla u štivima koja se bave tom tematikom.

Raif Dizdarević podsjeća da je suvremenik događaja, svjedok i učesnik, te je govorio o teškoćama sa kojima se Jugoslavija suočila zbog istorijskog NE.

On je istakao da o tom događaju ima ili dosta netačnih podataka ili ga je "prekrila prašina vremena", naglasivši da se sve svodi isključivo na sukob Tito-Staljin i Goli otok.

Dizdarević je podsjetio da u periodu kada je donesena Rezolucija Jugoslavija postaje otuđena, bez kontakta s Istokom, dok ga sa Zapadom nije tada ni imala.

On je također naveo da je Jugoslavija, za koju se sumnjalo da će pored velikih pritisaka uspjeti da se odupre, to ipak učinila i time postala važan faktor u međunarodnim odnosima.

Dizdarević je ustvrdio da mu je želja bila sa što više konkretnih, objektivnih pokazatelja govoriti o toj temi.

Na predstavljanju knjige sutra u općini Stari Grad, govorit će Husnija Kamberović, Emir Habul, Maja Gasal-Vražalica i Milan Trivić te autor.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Istorija jugoslovenske ideje 1500-1918.' (VIDEO)

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!