Ekonomija     | 19.06.2018. 14:24 |

Ozvaničena saradnja 'Energe' i turskog organizatora sajmova 'IZFAS'

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Ugovor o saradnji turskog organizatora sajmova ''IZFAS'' i Tuzlanskog sajma potpisan je danas u okviru otvaranja Međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije "Energa 2018" u Sarajevu.  

Tim dokumentom bit će definisan partnerski odnos sajma ''Energa'' i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije ''Minex 2019'' koji će biti održan u Izmiru.

Jedan od potpisnika Ugovora, predsjednik Uprave organizatora sajma ''Energa'' Zlatko Alidžanović je kazao da je ovo novi iskorak ''Energe'', posebno u kategoriji razvoja specijaliziranih sajmova.

- Došli smo do nivoa da nas prepoznaju, ponude ili prihvate svjetske sajamske destinacije - rekao je Alidžanović te dodao da ovim sporazumom ''Energa'' izlazi na međunarodno sajamsko tržište.

Predstavnica organizacije "IZFAS" Gül Şener je istakla da u Izmiru godišnje organiziraju oko 30 sajmova, većinom s međunarodnim karakterom.

- Izmir je sajamski grad, to je počasna dužnost koju je Ataturk dao Izmiru - rekla je Şener.

Naglasila je da kroz sajmove ostvaruju veliki broj međunarodnih veza, a s BiH imaju namjeru sarađivati u sektoru koji se bavi rudama i energijom.

- Očekujemo vas u Izmiru - poručila je Şener.

Ugovor je potpisao i predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ''Energe'' Mirsad Jašarspahić.

Osmi po redu, sajam ''Energa'' otvoren je danas u Sarajevu, gdje će se do 21. juna predstaviti više od 100 izlagača iz 11 zemalja.

Konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretirat će različite teme iz  energetskog sektora, s posebnim akcentom na energetskim i klimatskim politikama u BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Memorandum Privredne komore FBiH, turskog IZFAS-a i sajma Energa (VIDEO)

Đonlagić: Evropske zemlje danas troše manje energije nego prije deset godina

Konferencija i sajam ENERGA 2019 pod sloganom 'Misliti na budućnost' (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo