Bosna i Hercegovina     | 19.06.2018. 17:08 |

Poslanici počeli razmatrati zakonska rješenja sa usvojenog dnevnog reda

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. juna (FENA) -  Šef Kluba HDZ-HNS u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jozo Bagarić obrazložio je da je ovaj klub tokom pauze razmatrao tačke dnevnog reda današnje sjednice na koje je Vlada FBiH dala negativno mišjenje.

- Tako smo zaključili  da ove tačke ne podržimo - rekao je Bagarić poslanicima, nakon čega je većinom glasova usvojen dnevni red sa 37 tačaka.

U nastavku sjednice odobrene su u formi nacrta izmjene i dopune zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona, zemljišnim knjigama, naslijeđivanju koje je u cilju poštivanja principa vladavine prava predložio poslanik SBB-a BiH Faruk Ćupina.

On je naglasio  da je za Predstavnički dom obavezujuća implementacija odluka Ustavnog suda FBiH, navodeći da Federalni parlament ne smije biti instrument pravne nesigurnosti i pojedinih interesnih grupa.

- Ovi zakoni nemaju nikakvu političku pozadinu, niti su pitanje stranaka pozicije i opozicije. Najvažnije je poštivanje principa u pogledu vladavine prava, koja na ovim prostorima nije uspostavljena. Trenutno se 30 odluka Ustavnog suda FBiH  ne implementira i to govori samo za sebe - ukazao je Ćupina.

Predstavnički dom usvojenim zaključkom obavezao je predlagača navedenih zakona da prilikom izrade prijedloga u obzir uzme primjedbe i sugestije koje budu iznesene tokom javnih rasprava.

Također, prihvaćene su u formi nacrta izmjene i dopune Porodičnog zakona, čiji je predlagač poslanik Dennis Gratz. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo