Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 09:00 |

Šarović: Teško da bilo ko može da manipuliše

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Snage Evropske unije (EUFOR) su uključene u proces, ali samo u smislu praćenja, ne kontroliranja, u skladu sa Instrukcijama stranama (ITP), Izmjenom 25, poglavlja 2/3, odgovoreno je "Oslobođenju" iz EUFOR-a nakon što su predstavnici preduzeća za proizvodnju, remont i trgovinu Kosmos iz Banje Luke potpisali ugovor o pružanju usluge generalnog remonta, popravke i verifikacije dijela kompleta raketnih sistema sa Ministarstvom odbrane Srbije, a ugovor parafirali entitetski predsjednik Milorad Dodik i ministar odbrane susjedne zemlje Aleksandar Vulin.

- Odjel zajedničkih vojnih poslova EUFOR-a sedmično prima obavijesti o izdanim dozvolama za oružje i vojnu opremu i pojedinostima o prijevozu preko granice BiH - stoji u dopisu EUFOR-a.

Kada je u pitanju kontrola količine oružja koja ide na remont u BiH, iz EUFOR-a kažu da je zadužen inicijalni uvoznik, fabrika za namjensku proizvodnju, te da kontrolu obavlja i Granična policija BiH. Navode da je posljednji u lancu kontrole Inspektorat Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne zna za detalje ugovora banjalučke firme i srbijanskog ministarstva, potvrdio je "Oslobođenju" resorni ministar Mirko Šarović. Pojašnjava da ne znaju ni za količinu ni vrstu oružja koji će biti prebačeni na remont u našu zemlju.

- Da bi neko uvezao bilo koji komad oružja ili opreme vojne namjene, mora da dobije dozvolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a ista procedura je i kada je u pitanju izvoz, tako da što se ovakvih radnji tiče, teško da bilo ko može da manipuliše. Za sada, još niko nije tražio nikakvu dozvolu od Ministarstva, a onoga trenutka kada se krene u realizaciju tog sporazuma, prvo što će stranke u postupku trebati uraditi jeste da zatraže dozvolu od nas - kazao je za "Oslobođenje" Šarović.

Dodaje kako je ista procedura i kada je u pitanju remont naoružanja.

- Pravila procedure su precizna i jasna i u kontinuitetu se primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ista procedura je i kada oružje ulazi u zemlju radi remonta. Vi možete da tražite uvoz u zemlju i radi izvoza, to se tako stručno zove. Dakle, i onaj ko hoće da samo remontuje jednu vrstu naoružanja, ne može tek tako uvesti neremontovano oružje u državu. Tada mora da zatraži dozvolu za privremeni uvoz u Bosnu i Hercegovinu i kasnije da to izveze, i to su standardne procedure gdje je mogućnost manipulacije eliminisana - zaključuje ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Bećirović pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!