Svijet     | 20.06.2018. 10:19 |

Xi Jingping pohvalio mirovne napore Kim Jong Una

FENA Internet

PEKING, 20. juna (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je snažnu podršku gostujućem sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu, hvaleći "pozitivan" ishod samita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i obećao nepoljuljano prijateljstvo.

Sastajući se s Kimom u njegovoj trećoj posjeti Kini u ovoj godini i samo sedmicu nakon sastanka Kima i Trumpa u Singapuru 12. juna, Xi je izjavio kako je Kina spremna da igra pozitivnu ulogu u promoviranju mirovnog procesa na Korejskom poluotoku. 

Kimova posjeta posljednja je u bujici diplomatskih kontakata, i za razliku od njegove dvije prethodne posjete Kini, vlada je objavila njegovo prisustvo u gostujućoj zemlji umjesto da je čekala na njegov odlazak.

Xi je poručio Kimu da je veoma sretan zbog "pozitivnog" ishoda sastanka s Trumpom i što je postignut bitan konsenzus oko denuklearizacije i uspostave mehanizma za trajni mir, prenosi kineska državna televizija.

- Bez obzira na promjene u međunarodnoj i regionalnoj situaciji, rezolutna pozicija kineske partije i vlade prema na učvršćenju i razvoju kinesko-sjevernokorejskih odnosa ostat će ista - navodi se u televizijskom izvještaju Xijeva izjava.

- Prijateljstvo kineskog prema sjevernokorejskom narodu i kineska podrška socijalističkoj Sjevernoj Koreji neće se promijeniti - dodao je Xi.

Kim je poručio Xiju kako se nada da će sarađivati s kineskom i drugim stranama na unaprijeđenju mirovnog procesa, javila je kineska državna televizija, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo