Regija     | 20.06.2018. 13:45 |

Više slovenskih stranaka rezervirano glede tužbe protiv Hrvatske - mediji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 20. lipnja (FENA) - Više slovenskih političkih stranaka, koje je premijer u odlasku Miro Cerar pozvao na konzultacije o svojoj namjeri da protiv Hrvatske podnese tužbu zbog arbitraže na sud EU-a, vrlo je rezervirano prema toj mogućnosti i smatra da bi odluka o tome trebala pričekati novu vladu, navode u srijedu slovenski mediji.

Nakon što je Europska komisija o slovenskoj namjeri zauzela neutralan stav i odlučila da se Sloveniji u tužbi neće pridružiti, Cerar je kazao da je takvo stajalište "sramotno" i da predstavlja pobjedu politike nad pravom, što ga vrlo zabrinjava zbog budućnosti EU-a čiji je temelj poštovanje pravnih odluka, prenosi Hina.

Cerar je za srijedu popodne najavio sastanak sa strankama zastupljenim u novom parlamentu, kako bi ih obavijestio o namjeri da vlada odluku o podnošenju tužbe donese već u četvrtak, no mišljenja o tome vrlo su podijeljena, navode slovenski mediji.

I pravnici koji podržavaju Cerarovu odluku, poput profesorice s ljubljanskog pravnog fakulteta Vasilike Sancin, smatraju da bi tužbu trebalo temeljitije pripremiti i u sastavljanje tužbe uključiti i slovenske stručnjake koji su do sada u postupcima oko arbitraže bili premalo uključeni, iako premijer Cerar kaže da je tužba već pripremljena i da je samo treba prevesti, prenosi portal ""z.24.si".

U stranci LMŠ koju vodi Marjan Šarec, jedan od mogućih mandatara za sastav nove vlade, rezervirani su prema Cerarovoj hitnji i smatraju da s odlukom o tužbi treba pričekati novu vladu, a protiv toga da se odluka o tužbi donese već u četvrtak su i demokrršćani iz Nove Slovenije (NSI) Mateja Tonina, tvrdi portal.

Rezervu u pogledu Cerarovih namjera koje bi, kako sumnjaju, mogle izazvati daljnje pogoršanje odnosa s Hrvatskom, iznijela je i bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek, čija bi se stranka mogla naći u novoj koalicijskoj vladi, slično misle i u stranci Ljevica (L) Luke Meseca, a protiv žurbe u odlukama kako ubuduće voditi politiku prema Hrvatskoj je čak i nacionalistički prvak Zmago Jelinčič, tvrdi portal.

Iako se o Cerarovoj namjeri da tužba bude podnesena što prije, najkasnije sredinom srpnja, nije izjasnio potencijalni mandatar Janez Janša, iz njegova jučerašnjeg pisma Ceraru dade se zaključiti da bi i on s eventualnom tužbom pričekao jer smatra da u sadašnjem trenutku za Sloveniju postoje teme od većeg prioriteta, kao što su privatizacija Nove Ljubljanske banke (NLB) i zaštita njenih interesa od daljnjih tužbi zbog neisplaćene stare devizne štednje, ali za cijelu Europu akutno migrantsko pitanje, navode jutros slovenski mediji.
 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu