Stranačke aktivnosti     | 20.06.2018. 14:35 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Apsolutno smatrajući opravdanom reakciju dijela medija na izmjene Krivičnog zakona FBiH koje se odnose na trgovinu uticaja, u zemlji koja obiluje takvim primjerima i iz sfere politike i drugih segmenata društva, želimo jasno istaći kako je neprihvatljivo da se takve izmjene zakona realiziraju bez aktivnog učešća Ministarstva pravde i nadležnih pravosudnih institucija. 

S obzirom da Zakon jučerašnjim glasanjem nije stupio na snagu, te da mu predstoji procedura u Domu naroda Parlamenta FBiH, pozivamo nadležne pravosudne institucije, VSTV,  akademsku zajednicu, Evropsku komisiju i pravni odjel OHR-a da se vrlo jasno odrede o karakteru navedenih izmjena, te otklone ili potvrde navode kako se radi o usaglašavanju sa EU pravnom stečevinom i preporukama GRECO-a. 

U okviru više od 60 glasova koji su glasali za zakon, nalaze se glasovi velikog broja drugih političkih partija, te želimo vjerovati kako je reakcija medija u smislu uloge SDP-a direktni rezultat povjerenja u našu stranku kada je u pitanju istrajnost u borbi protiv korupcije koju nismo, niti ćemo ikada izdati. 

Mi smo više puta na praktičnim primjerima dokazali da nećemo odustati od borbe za pravdu i bolje društvo, i to potvrđuje naša upornost u mandatu kada smo bili vlast da usvojimo sistemske antikorupcione zakone, a koji su od strane trenutne vlasti godinama opstrurirani i praktično suspendovani. 

Također, naše izmjene krivičnog zakona i amandmani na Ustav o nezastarijevanju kriminala iz privatizacije, te zabranu pomilovanja za teška krivična djela već godinama stoje u ladicama Parlamenta, što pokazuje naša jasna opredjeljenja kada je u pitanju borba sa svakim oblikom kriminala, ali i odnos trenutne vlasti prema tom pitanju. 

Na kraju, ukoliko izostane reakcija VSTV-a i drugih institucija, klub delegata SDP BiH u Domu naroda će biti protiv ovakvih izmjena zakona i nadamo se onemogućiti njegovo konačno usvajanje.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo