Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 16:29 |

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH o izmjeni Zakona o akcizama

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je usvajanje Zakona o akcizama BiH u decembru bila velika greška koja se na današnjoj sjednici može ispraviti.  

Naime, na sjednici Predstavničkog doma PSBiH poslanici bi se trebali izjasniti o zahtjevu zastupnika Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) za razmatranje izmjena Zakona o akcizama koje predviđaju smanjenje akciza na gorivo te stavljanje van snage zakona usvojenog u decembru.

Magazinović ističe da mu ne predstavlja satisfakciju što je bio u pravu kada je upozoravao na negativnosti tokom usvajanja tog zakona.

- Imamo situaciju da je danas 'akcizna koalicija' na koljenima, a da se prikupljena sredstva ne troše, čime koalicija šalje poruku da im taj novac nije potreban - zaključio je Magazinović.  

Poslanik  Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić smatra da su predložene izmjene Zakona o akcizama predizborni zakon SDS-a isključivo zbog političkih borbi u Republici Srpskoj.

- SDA smatra da usvojeni Zakon o akcizama nije trebao dovesti do poskupljenja goriva, da su se distributeri neodgovorno ponijeli i da su iskoristili ovu situaciju - pojasnio je.

Također je naglasio da poslanici SDA danas neće podržati taj prijedlog, ali isto tako da gorivo mora pojeftiniti.

Poslanik  Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić kazao je da je najavljena rasprava o izmjeni Zakona o akcizama pitanje parlamentarne procedure.

- Zakonom je tačno propisano ko se bavi politikom poreza i akciza. Konačnu odluku mora imati Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje i ako ovaj današnji predloženi zakon ima njihov stav, spreman sam da o njemu razgovaram - rekao je Špirić.

Poslanik  Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović istakao je da njegova stranka neće podržati hitnu proceduru izmjene Zakona te da će zahtijevati vraćanje Prijedloga u redovni postupak.

- Gorivo je poskupilo, ali uglavnom nije zbog akciza, jer imaju različiti razlozi za poskupljenje goriva - pojasnio je.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da dosadašnji tok sjednice pokazuje da se čini sve da izmjene Zakona o akcizama ne dođe na dnevni red.

Na pitanje koliko je realno da Predstavnički dom podrži te izmjene, Pandurević je kazala da će mnogi biti prijatno iznenađeni.

Usvajanjem Zakona o akcizama u decembru, putarine su povećane za 15 feninga plus PDV, a novim prijedlogom cijene goriva po litru bile bi smanjene za 18 feninga ili 10 KM po rezervoaru, dok predlagači tvrde da do sada prikupljeni novac, oko 100 miliona KM, nije usmjeren na izgradnju puteva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!