Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 16:44 |

Počela druga današnja sjednica Predstavničkog doma FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. juna (FENA) - Počela je druga današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu jedina tema  Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovom vanrednom zasjedanju ne prisustvuju poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Oni su napustili skupštinsku salu tokom prethodne današnje sjednice i saopćili da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora. budući da je novo zasjedanje zakazano tokom prethodnog, odnosno tek dva i po sata prije najavljenog početka.

Poslanici HDZ-HNS-a smatraju da je ovo brzo zakazivanje suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je predloženi zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Prethodna današnja sjednica je bila također vanredna, a u njenom toku je, među ostlim aktima, usvojen Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u FBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije