Bosna i Hercegovina     | 20.06.2018. 18:38 |

Predlagači: Tekst zakona o izbornim jedinicama u zakonskim i ustavnim okvirima

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 20. juna (FENA) -  Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović očekuje da će zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, ako ga odobri i Dom naroda, omogućiti implementaciju rezultata predstojećih oktobarskih izbora te tvrdi da je taj tekst potpuno u zakonskim i ustavnim okvirima.

U izjavi novinarima nakon vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Osmanović naglašava da je Prijedlog  zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH odobren sa 65 glasova zastupnika što je, po njemu, potvrda kvaliteta tog teksta.  

Đenan Džonlagić iz DF-a kazao je da će zakon formalno-pravno omogućiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH da poslije oktobarskih izbora donese odluku o broju i strukturi delegata u Domu naroda PFBiH, koja će biti u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH.

Tim zakonom će, pojasnio je, svaki  kanton delegirati po jednog predstavnika iz reda konstitutivnih naroda u Dom naroda federalnog Parlamenta, ako ta kantonalna skupština ima izabranog jednog takvog zastupnika.

Damir Mašić iz SDP BiH izrazio je, u ime stranke zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici podržan taj prijedlog zakona kojim se, kako je kazao, i suštinski rješava pitanje u odluci Ustavnog suda u predmetu Božo Ljubić.

Evidentno je da zakon, bez sumnje, u skladu sa Ustavom FBiH i sa Izbornim zakonom BiH kojim se propisuje reguliranje te oblasti na entitetskom nivou „ali isto tako i s prethodnim stavovima Venecijanske komisije kad je u pitanju ta regulativa.“

- Imajući u vidu da je HDZ BiH mjesecima blokirao bilo kakvu mogućnost donošenja zajedničkog rješenja, nažalost nismo imali ništa drugo nego riješiti to tamo gdje za to postoji politička volja - naglasio je Mašić. On vjeruje da će u istovjetnom tekstu, taj zakon biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo