Svijet     | 21.06.2018. 13:49 |

Malmstrom: EU želi da 'stvori buku' zabranom uvoza Harley-Davidsona

FENA Internet

WELLINGTON, 21. juna (FENA) - Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila je u četvrtak da je EU izabrala kao metu najslavnije američke izvozne proizvode poput motocikla Harley-Davidson i bourbona u nadi da će to "stvoriti buku" i izvršiti pritisak na američke čelnike u trgovinskom sporu. 

EU je objavila u ovoj sedmici da će od petka početi oporezivati američke uvozne proizvode vrijedne 3,4 milijarde dolara, u odgovoru na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede tarife na evropski čelik i aluminij. Ostale robe iz EU uključuju jeans, kikiriki puter, sok od narandže i borovnice.

Tokom intervjua u Novom Zelandu, gdje je pokrenula pregovore o slobodnoj trgovini, Malmstrom je izjavila da je EU izabrala neke od proizvoda jer su oni simbol američkog načina života i privukli bi pažnju javnosti.

- Ukoliko mi ne možemo da uvjerimo naše američke partnere, možda američke firme, američki potrošači i američki političari mogu - kazala je.

Trump tvrdi da mjere protiv uvoznog evropskog čelika i aluminija imaju za cilj zaštitu američkih interesa iz domena nacionalne sigurnosti.

Malmstrom je kazala da 28-člana EU nema dampinške cijene čelika na tržištu.

- Čelik koji mi izvozimo u SAD nije prijetnja njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Njima je potreban taj čelik, to je visoko kvalitetni čelik - kazala je.

EU dijeli američke brige da Kina nameće dampinške cijene čelika na svjetskom tržištu, subvencionirajući državne kompanije, tvrdi Malmstrom.

- Mi to ne volimo. Niko u svijetu to ne voli - kazala je.

Ona je, međutim, izjavila da tarife i eventualni trgovinski rat između SAD i Kine nisu pravi odgovor. Kazala je da su američke mjere nelegalne i da EU ne smije samo sjediti skrštenih ruku i prihvatati ih bez odgovora. Naglasila je da su tarife EU proporcionalan odgovor i izrazila je nadu da trgovinski spor neće dodatno eskalirati, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana