Kultura     | 21.06.2018. 13:13 |

U Travniku predstavljena knjiga "Trag dvadesetih"

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 21. lipnja (FENA) - Knjiga "Trag dvadesetih", 21- godišnje studentice Minele Avdičević, predstavljena je sinoć u Travniku, a kako je rečeno, radi se o intimnoj i iskrenoj ispovijesti studentice koja se bori sa životnim nedaćama i problemima koje joj život nameće.

Promotorica Sanida Bjelopoljak kazala je kako se radi o djelu o svakodnevici 20-godišnje djevojke, u kojoj ona trpi, ali se i raduje.

- To je krik, bunt protiv svih ljubavnih tegoba, traganje za iskrenom i čistom ljubavlju, pronalazak svog bivstva i identiteta. Ljubavna tematika posebno dolazi do izražaja jer predstavlja glavnu i najbitniju kariku u protagonističinom životu - kazala je Bjelopoljak.

O knjizi je govorio i Dženan Kos, koji je istaknuo jednostavnost jezika kojim je napisana, ne samo za mlade čitatelje, nego i za one starije, koji će se vratiti u svoje dvadesete godine i prisjetiti svojih priča.

- Pored ljubavi, koja se prožima kroz cijelo djelo i o kojoj autorica najviše govori, te koja je najbitnije osjećanje ljudima u dvadesetim godinama, u djelu su prisutna i druga osjećanja, koja se javljaju u glavnoj protagonistici, izazvana životnim situacijama - dodao je Kos, pohvalivši mladu autoricu što odvažila napisati i objaviti knjigu.

Minela Avdičević od djetinjstva gaji ljubav prema knjigama, prozi i poeziji, a pisala je priče i pjesme.

- Sve zabilježene priče su nastajale inspirativno, sve su istinite, a neke od njih su se meni dogodile. Mnogo njih je napisano dok sam se vozila autobusom slušajući nepoznate osobe. Tu su i priče drugih, meni veoma dragih ljudi koji su mi dozvolili da otisnem na papir moje viđenje njihovih dešavanja. Oduvijek sam znala da ću napisati nešto, a potom izdati. Međutim, nisam mislila da će se to dogoditi ovako brzo - kazala je autorica.

Objavljivanje knjige "Trag dvadesetih" podržao je Centra za edukaciju mladih, u kojem autorica volontira, a značajan doprinos dao je i Zavičajni muzej Travnik, u svojstvu izdavača.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Mostarska promocija „Feminističke čitanke“

Predstavljena knjiga 'Bosansko Kraljevstvo i Srpska Despotovina'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!