Kultura     | 21.06.2018. 14:27 |

Brojna gostovanja Opere i Drame Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) - U predstojećem periodu Narodno pozorište Sarajevo (NPS) očekuju brojna gostovanja na eminentnim festivalima u BiH, ali i van granica države.

Tako će Opera NPS 23. juna gostovati u Bosanskom kulturnom centru Tuzla s predstavom "Hasanaginica" kompozitora Asima Horozića, prema libretu Nijaza Alispahića, u režiji Sulejmana Kupusovića. Nakon gostovanja u Tuzli, ta će opera biti izvedena na prestižnom regionalnom 66. Ljubljana festivalu u Sloveniji, 5. jula.

Opera NPS će i ove godine dati doprinos u umjetničkom dijelu programa Memorijala "Sjećanje na Srebrenicu" u Velikoj Britaniji, u organizaciji Fondacije "Remembering Srebrenica".

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo je turneju započela nedavnim gostovanjem u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci, u okviru XXI Teatar festa "Petar Kočić“ 2018., gdje je izvedena predstava "Sve se nekako preživi, osim smrti“ u režiji Dine Mustafića, a prema tekstu Ljubice Ostojić.

Ista će predstava otvoriti 37. Festival pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu. 

Komedija "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" autora Almira Imširevića, rađena prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka, bit će izvedena 26. juna u Bugojnu u okviru 508. "Dana Ajvatovice". Nakon Bugojna predstava će 12. jula gostovati u Pljevljima u novootvorenom Domu kulture.

Drama NPS zabilježit će još jedno gostovanje sa predstavom nastalom u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS, "Kralj Lear" u režiji Diega de Bree, koja će biti izvedena u Čortanovcima u Novom Sadu na Festivalu "Novi tvrđava teatar".

Balet NPS odigrat će 29. jula baletnu predstavu "Alisa u zemlji čuda", u režiji i koreografiji Aleksandra Ilića, na 58. Međunarodnom dječijem festivalu u Šibeniku na Ljetnoj pozornici.

Baleti "Stabat Mater" (Pergolesi) i "Faun" (Debussy), rađeni u saradnji sa jednim od najznačajnijih koreografa današnjice Edwardom Clugom, bit će izvedeni 17. jula u okviru 64. Festivala "Splitsko ljeto", saopćeno je iz Press službe NPS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brojna gostovanja Narodnog pozorišta Mostar

U zagrebačkoj Gavelli premijera ‘Što na podu spavaš’, ‘Marlene Dietrich’ na festivalu u Subotici

Kleflin: 'Orfej u podzemlju' govori da se konvencionalne stvari trebaju neprekidno rušiti (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo