Bosna i Hercegovina     | 21.06.2018. 15:57 |

Brkić primio u posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.juna (FENA) - Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić primio je danas  u posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giméneza.

Brkić je ambasadoru Gimenezu poželio dobrodošlicu u BiH i upoznao je sagovornika o vanjskopolitičkim prioritetima BiH, s posebnim naglaskom na euro i euroatlantske integracije, saopćeno je iz Ministarstvavanjskih poslova BiH.  

Kada je riječ o NATO integracijama, Brkić, koji je i predsjednik Komisije za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, informisao je ambasadora Gimeneza o ispunjavanju uvjeta za što skorije aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH, istaknuvši da bi njegovo aktiviranje predstavljalo veliki pozitivan korak za BiH u 2018.godini.

U vezi sa evropskim integracijama BiH naveo je da proces ne zavisi samo od nas već da mnogo utiču politički događaji koji se dešavaju u regionu.

S tim u vezi, naveo je primjer Makedonije i pozitivne signale koji se bilježe na planu euroatlantskih integracija u ovoj zemlji.

Od aktuelnosti u vezi evropskih integracija BiH obavijestio je sagovornika da je BiH dobila  dodatna pitanja na Upitnik Evropske komisije i da institucije na principu  konsenzusa već spremaju odgovore.

Naglasio je da BiH očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije te konsekventno tome sticanje statusa kandidata.

Brkić je upoznao sagovornika s aktualnom političkom situacijom u BiH posebno naglasivši nužnost promjene Izbornog zakona, kako bi se omogućila provedba rezultata predstojećih Općih izbora, na osnovu odluke Ustavnog suda BiH.

Ambasador Gimenez zahvalio se zamjeniku ministra Brkiću na iskazanoj dobrodošlici i obećao je da će tokom svog mandata nastaviti pomagati BiH na njenom euro i euroatlantskom putu , saopćeno je iz MVP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Konaković i Brkić s ministricom Luehrmann: Otvaranje pristupnih pregovora podstiče razvojni proces

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!