Bosna i Hercegovina     | 21.06.2018. 16:57 |

Pionir otvorenih podataka u javnom sektoru dolazi u Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. juna (FENA) -  "Sarajevo i Beč – inovativno u budućnost" naziv je konferencije koja će se održati 3. i 4. jula u okviru manifestacije "Dani Beča u Sarajevu".

Učesnici će govoriti o gradskim temama, a jedna od njih je "Pametna rješenja za lokalne zajednice".

Beč kao pionir otvorenih podataka u javnom sektoru itekako ima ponuditi rješenja za bolju komunikaciju unutar uprave, između službi i ostalih organizacionih jedinica i najbitnije, o informisanju građana.

Ključno pitanje s aspekta digitalizacije i pametnih gradova glasi, kako iskoristiti postojeća tehnološka rješenja za efikasniju gradsku upravu, a ujedno i komunikaciju s građanima.

Radeći u tom smjeru Beč je stavio sve dostupne podatke putem statističkih baza, aplikacija, vizualizacija, geo-podataka i real time podataka na javno korištenje kako bi se olakšala razmjena informacija unutar administracije i sa građanima.

Bečki predavač iz Pres službe Patrik Volf predstaviće i dvije veoma popularne aplikacije gradske uprave "LiveApp" i "ReciBeču" i njihov chatbot koji je bio prvi chatbot jedne gradske uprave u svijetu, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo