Stranačke aktivnosti     | 21.06.2018. 17:35 |

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Građanski savez (GS) još jednom upozorava domaću javnost na otvorenu najavu rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine koju spremaju iz takozvanog HNS-a, paralelne vlade udruženog zločinačkog poduhvata Herceg Bosne koja egzistira unutar vlasti Federacije BiH.

Predsjednik Federacije BiH i zvaničnik paradržavne organizacije tzv. HNS-a, Marinko Čavara, otvoreno najavljuje blokadu te najavljuje da će odbiti potpisati ukaz o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čime bi se onemogućilo njegovo stupanje na snagu. 
Čavara nema ovlaštenja da utvrđuje šta je u skladu sa Ustavom a šta nije, jer mu to po Ustavu i zakonima nije u opisu posla. Odbijanje potpisivanje ukaza predstavljalo bi krivično djelo i zahtijevalo hitno procesuiranje predsjednika Federacije od strane Tužilaštva BiH.

Kada pripadnik paradržavne organizacije na mjestu predsjednika Federacije BiH tvrdi da je prisegnuo na to da će poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti, on nedvosmisleno laže, jer Ustavom nije definiran nikakav legitimitet, pogotovo ne onaj kakav kakvim ga iz HDZ-a i tzv. HNS-a protivustavno žele nametnuti. Ukoliko Čavara odbije potpisati akte koji su prošli parlamentarnu proceduru i ukoliko Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne izda nalog za hapšenjem Marinka Čavara, građani Bosne i Hercegovine moraju znati da je time otvoren put za rušenje Bosne i Hercegovine.

Mi u GS-u smatramo da je dobro što su napadači na ustavni poredak BiH ovako rano, čak četiri mjeseca prije izbora, nakon kojih planiraju haos, otkrili svoje karte. Reakcija organa države pokazat će koliko za taj planirani haos i doista imaju prostora. Dragan Čović nesumnjivo ima namjeru krenuti u samoupravu 2.0, po ugledu na pravosnažno osuđenog kriminalca Antu Jelavića koji i danas ima utočište u „prijateljskoj“ Hrvatskoj. Za razliku od 2002. godine, kada je na teritoriji naše zemlje bilo desetine hiljada pripadnika mirovnih trupa, odgovornost za sudbinu zemlje i sudbinu mira u zemlji sada je na strankama u vlasti. Koalicioni partneri Dragana Čovića i HDZ-a sada se nalaze pred izborom: država ili pregovori i vlast sa paradržavnom organizacijom.
 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana