Stranačke aktivnosti     | 22.06.2018. 09:27 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević zatražio je objašnjenje zašto vlast krije amandmane na Ustav koji ukidaju mogućnost zastare i amnestije za krivična djela u oblasti privatizacije, organizovanog i privrednog kriminala i niz drugih teških krivičnih djela poput silovanja, te spriječavaju svaku mogućnost amnestiranja osuđenih ratnih zločinaca. 

Od 2014. godine ova dva amandmana na Ustav FBiH  neko krije u ladici. Amandmane je predložila prethodna Vlada FBiH predvođena SDP-om BiH. 

„Skandalozna je praksa vladajućih stranaka da po hitnoj proceduri usvajaju zakone kojim se siromaše, da ne kažem pljačkaju građani, a da paralelno za teška krivična djela pljačke građana rade na pravnom amnestiranju narodnih pljačkaša, omogućavanjem zastarijevanja tih djela i blokirajući usvajanje izmjena Ustava“, istakao je Žuljević. 

Žuljević napominje da se navedeni amandmani još uvijek ne stavljaju na dnevni red, iako je prije godinu dana uputio inicijativu rukovodstvu Doma naroda o izjašnjavanju o istim. 

„Pitam se da li trenutna vlast želi ozakoniti pljačku društvene imovine, čekajući da predmeti zastare u tišini?“ 

Žuljević je naglasio da je konačno vrijeme da se ovo pitanje pokrene i dobije svu pažnju vlasti i javnosti, kao i problematična prakse pomilovanja.  

„Pitanje pomilovanja je jednako bitno i o njemu se također mora očitovati Dom naroda ili će trenutna vlast biti odgovornom za amnestiranje zločinaca od teških krivičnih djela.“ zaključio je Žuljević.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana