Svijet     | 22.06.2018. 10:32 |

Indonezija osudila na smrt imama povezanog s Islamskom državom

FENA Internet

DŽAKARTA, 22. juna (FENA) - Indonezijski sud u petak je osudio na smrt imama povezanog s Islamskom državom zbog planiranja smrtonosnih napada militanata iz svoje zatvorske ćelije širom najmnogoljudnije muslimanske zemlje u svijetu.

Presuda je izrečena u vrijeme dok se Indonezija bori da suzbije rastuću plimu ekstremizma među vlastitim stanovništvom, inspiriranog djelimično i radikalnom grupom Islamska država, dok je parlament u prošlom mjesecu usvojio oštrije antiterorističke zakone.  

Aman Abdurrahman (46) smatra se ideološkim vođom Jemaah Ansharut Daulah (JAD) - grupe simpatizera Islamske države u Indoneziji.

- Sud je osudio optuženog na smrt - izjavio je sudac Ahmad Zaini, dodajući da je dokazano da je Abdurrahman kriv zbog "provođenja terorizma".

On je osuđen za planiranje napada bombama i vatrenim oružjem u srcu Džakarte 2016. godine u kome je ubijeno osam ljudi, među kojima i četvero napadača. 

Također je dokazano da Abdurrahman stoji iza samoubilačkog napada u prošloj godini u kome su ubijena trojica policajaca na autobuskoj stanici u Džakarti i za bombaški napad na crkvu u Samarindi na otoku Borneo u kome je ranjeno četvero djece.

On je držan u zatvoru maksimalne sigurnosti u vrijeme dok je planirao napade.

Tim odbrane Abdurrahmana izjavio je novinarima da je presuda "previše oštra".

- On lično ne namjerava uložiti žalbu jer ne priznaje indonezijske zakone i inodonezijske sudove - izjavio je Asludin Hatjani, advokat Abdurrahmana, dodajući da tim odbrane ima na raspolaganju jednu sedmicu da razmotri ulaganje žalbe na presudu, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Hajduk kažnjen s dvije utakmice bez gledatelja

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'