Stranačke aktivnosti     | 22.06.2018. 12:56 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Na dnevnom redu sljedeće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja će se održati u ponedjeljak, 25.06.2018, naći će se i Prijedlog zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone. Prilikom usvajanja Nacrta ovog zakona početkom aprila ove godine, zastupnici Naše stranke su izrazili nezadovoljstvo što se planira uvođenje većih poreznih stopa. Zastupnik Naše stranke Mario Vukasović smatra neprihvatljivim da porezi na naslijeđe i poklone u Kantonu Sarajevo budu viši nego u državama regije.

“Oštro se protivimo poreznoj stopi od 8% na naslijeđe i 10% na poklone koje su uvrštene u ovaj Prijedlog zakona. Smatramo da bi naslijeđe trebalo biti progresivno oporezovano, tako da se plaća tek 4% za imovinu do 100.000 KM, a zatim bi se progresijom došlo do 15% za imovinu vrijednosti preko 1,5 milona KM. Pokloni bi se trebali oporezivati po stopi od 5%, nema niti jedan razlog da ova stopa bude veća od poreza na promet nekretnina koja je na federalnom nivou 5%”, ističe Vukasović.

Vukasović također navodi kako u Prijedlogu zakona stoji da se oporezuju pokloni i nasljedstvo vrijedniji od 2000 KM, te predlaže da se ukinu porezi na vrijednost do 10.000 KM. Ističe da je Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo u Prijedlog zakona uvrstilo odredbu po kojoj osobe do 38 godina starosti koje prvi put kupuju nekretninu budu oslobođene poreza na promet nekretninama, ali samo do 20m2 po članu domaćinstva, što bi značilo da isključivo vjenčani parovi mogu koristiti ove benefite samo ako kupuju stan veličine do 40m2.

“Naš prijedlog ide u pogledu proširivanja mogućnosti mladima, omogućavanju oslobađanja od poreza i za veću kvadraturu od one koju je Vlada KS predložila. Uz to, moram reći da je to diskriminatorna odredba, jer opet ne prepoznaje vanbračnu zajednicu, koja je po federalnim zakonima u ovim slučajevima izjednačena sa bračnom zajednicom”, zaključuje Vukasović.

Zastupnik Mario Vukasović uputio je nevedene izmjene Prijedloga zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na naslijeđe i poklone, koji će se naći na dnevnom redu 43. Radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u ponedjeljak.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'