Stranačke aktivnosti     | 22.06.2018. 14:09 |

Saopćenje za javnost KO SDP BiH ZDK

FENA Saopćenje

Zbog pogrešne podsticajne politike  koju vodi Vlada   ZDK predvođena  SDA, ovih dana svjedoci smo propasti malinarstva na području ZDK. Malinari  su  prinuđeni   protestima tražiti pravdu, pa čak i bacati proizvode u čiju su proizvodnju uložili posljednje novce iz kućnog budžeta.  Nije dovoljno podsticati proizvođače bobičastog voća, a pri tome ne osigurati plasman, te ih tako ostaviti na nemilost otkupljivačkog lobija.

Kada već Vlada ZDK podstiće  pojedinačno i malinare i otkupljivače ( hladnjačare) ,  morala  je kroz svoju strategiju malinarstva  uvezati proizvođače i otkupljivače , te dogovoriti otkup svih proizvedenih količina i utvrditi zaštitnu otkupnu cijenu.  Zaštitna  cijena ni u kom slučaju nije smjela ići ispod proizvodne cijene maline.

KO SDP BiH ZDK i GO SDP BiH Zenica pozivaju  Vladu ZDK da pod hitno okupi malinare i otkupljivače, te zaustavi agoniju u kojoj se nalaze proizvođači maline, a u koju ih je prvobitno i gurnula Vlada ZDK.

Također pozivamo Vladu ZDK, odnosno resorno ministarstvo  ZDK da   utvrdi i  u što kraćem roku namiri  štetu koja je do sada nanesena malinarima, a koja je rezultat pogrešeno vođene podsticajne politike.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SDP ZDK: Za prijedlog budžeta za 2024. prekršene procedure, ulaganje amandmana bespredmetno

Ministri SDP-a: SDP nisu napuštali zastupnici i nije kriv za pad Vlade ZDK

Saopćenje za javnost KO SDP BiH ZDK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta