Bosna i Hercegovina     | 23.06.2018. 12:56 |

Obilježavanje 40 godina izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 23. juna (FENA) - Bivši brigadiri, učesnici radne akcije, obilježavaju danas 40 godina otkako su gradili drugi kolosijek željezničke pruge Šamac - Sarajevo.

Oni su za tu priliku doputovali iz svih dijelova bivše Jugoslavije i inozemstva te u velikom broju krenuli jutros Brigadirskim vozom iz Sarajeva trasom koju su nekad gradili.

Prdsjednik Organizacionog odbora manifestacije Nijaz Skenderagić, tokom puta,  za Fenu je izjavio da je pruga u dobrom stanju, a atmosfera u vozu izvanredna, prepuna emocija, veselja i lijepih sjećanja. Bivši omladinci, brigadirke i brigadiri prepoznaju se međusobno i evociraju uspomene. Kako voz prolazi, prisjećaju se vlastitih učinaka na konkretnim dionicama i mnogih drugih detalja akcije - rekao je Skenderagić.

Bivši komandant akcije Filip Vuković doputovao je za ovu priliku iz Australije i obratit će se učesnicima na rastanku, u povratku, kod spomen-ploče u Zenici, podignute u znak sjećanja na ovaj poduhvat.

Bigadirski voz na relaciji Sarajevo - Doboj - Sarajevo zadržava se usput u Maglaju, Zavidovićima, Žepču i Zenici.

Manifestacija sjećanja na 40. godišnjicu izgradnje i Brigadirski voz organizirani su uz pomoć preduzeća Željeznice FBiH.

Gradnja drugog kolosijeka pruge Šamac - Sarajevo počela je proljeća 1978. godine  uz veliki dobrovoljni radni doprinos omladinaca u akciji kakvih je u bivšoj Jugoslaviji bilo više.

Nekadašnji učesnici se sjećaju tih poduhvata s emocijama jer su osim gradnje pruga, mostova, tunela i drugih značajnih objekata, bili mjesta lijepog druženja omladine iz cijele zemlje. Trajno su izgrađena i brojna prijateljstva, a neka poznanstva djevojaka i mladića okončavana su brakom, ponekad i simboličnom ceremonijom vjenčanja na samoj akciji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Zabranjeno pušenje koncertom u Skenderiji obilježava 40 godina profesionalne karijere

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana