Kultura     | 24.06.2018. 10:33 |

Film Šemsudina Gegića na otvaranju Festivala umjetnosti Istoka

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Projekcija dokumentarnog filma Šemsudiina Gegića "Ambasadori uče jezike" upriličena je na otvaranju prvog  izdanja festivala F-Est@art Leggende d’estate  (Festival umjetnosti Istoka) u Milanu sa učešćem talijanskih, ruskih i bh. umjetnika.

 “Ambasadori uče jezike” snimljen je u produkciji Flash production Sarajevo 2008. godine i na svjetskom festivalu Balfest u Plovdivu nagrađen je nagradom Grand Prix Camera Veritas za najbolji film.

 „Ambasadori uče jezika“ priča je o djeci koja početkom rata u BIH  iz sarajevskog doma  za djecu lišenu roditeljskog staranja «Ljubica Ivezić-Bjelave»,u  organizaciji Dječije ambasade Međaši odlaze u Italiju.

Većina djece je kasnije rješenjem milanskog Suda za maloljetnike data na usvajanje u italijanske porodice. 

Snagom sestrinske ljubavi, djevojčica Biba koja je ranije usvojena u jednu sarajevsku porodicu i ostala u Sarajevu, naučila je talijanski jezik i, 14 godina nakon evakuacije djece u Italiju, uspjela je pronaći brata Jasenka i i sestru Amelu. Tragajući za sopstvenim identitetom i njima dvoma, kao i za biološkom majkom koju nikada nisu vidjeli, Biba ih je dovela na majčin grob u sarajevsko groblje Vlakovo i odvela u posjetu Domu u kojemu su ostavljeni i živjeli sve do početka rata.“

Projekciji u Milanu prisustvovali su i Jasenko Hasečić Ronzio, dječak koji je bio u evakuacionom konvoju u Italiju i njegova  supruga Irma Kurdija, koja je, također, evakuisana iz Doma ali sa konvojem djece koja su otišla za Njemačku. Na projerkciji su bili i Hasečićevi italijanski usvojitelji.

Šemsudim Gegić u izjavi za Fenu kaže da se rado odazvao pozivu organizatora da u eksterijeru i enterijeru ArtRiver Isola prisustvuje  otvaranju prvog  F-Est@art/Festival umjetnosti Istoka.

- Radostan sam zbog toga jer sam se uvjerio da i nakon deceniju od kada je snimljen naš film komunicira sa publikom iz svih krajeva Svijeta na isti dokumentarno upečatljiv, umjetnički moćan i emotivno impresivan način. Prvo tegobna šutnja, zatim aplauzi i pitanja akterima i autorima nakon završetka projekcije filma najbolje govore o njegovoj kvalitetnoj dokumentarnosti, umjetničkoj izražajnosti i univerzalnosti teme "Djeca rata" koja je, nažalost, svevremena i sveprisutna u cijelom Svijetu - kazao je Gegić. 

On ističe da mu je posebnu emociju izazvao susret sa glavnim muškim akterom filma Jasenkom Hasečić Ronziom.

- Obradovali su me dobrim vijestima o djeci koja su usvojena u Italiji i sada kao odrasli ljudi žive sretan život, ali i tužan zbog informacije da su pojedini od njih, nažalost, postali predmetom kriminalnih radnji i, povremeno, manji broj njih izdržavaju i zatvorske kazne - rekao je. 

Film „Ambasadori uče jezike" nakon projekcije je pozvan na još dva nova filmska eventa u Milanu. 

Autorska ekipu filma čine režiser Šemsudin Gegić, koji je zajedno sa Eminom Gegić i autor scenarija, direktor fotografije Muharem Osmanagić, montaža  Dževad Skenderović, ton Boris Kragulj, producent Emir Čengić.

U filmu učestvuju bivši štićenici sarajevskog Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Ljubica Ivezić-Bjelave", njihovi biološki roditelji, domaći i strani staratelji/usvojitelji, istraživači, advokati, novinari...

Film je bio u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji prestižnih filmskih festivala na UNAFF-San Francisco, Zlatni vitez-Moskva/Rusija, FDF-Beograd/Srbija, Assuni Film Festival/Italija, SFF-Sarajevo/BiH, Balfest-Plovdiv/Bugarska na kojemu je jednoglasnom odlukom međunarodnog žirija i publike dobio GRAND PRIX CAMERA VERITAS za najbolji film godine u svijetu pod motom "Nasilje-NE:Umjetnost-DA!" i mnogih drugih svjetskih filmskih festivala

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Film Pave Marinkovića "Bosanski lonac" na festivalima

Bajkerski festival vraća se u Pulu

Druga večer Ultre: Policija prijavila 99 osoba, uglavnom zbog droge

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta