Bosna i Hercegovina     | 24.06.2018. 12:29 |

Petrila: Krivična djela počinjena iz mržnje u SAD dostigla petogodišnji maksimum

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 24. juna (FENA) - Profesorica prakse socijalnog rada Ann Petrila sa Denverskog univerziteta (Kolorado)  bila je današnji uvodničar na redovnoj  sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Profesorica Petrila govorila je o temi "Nacionalizam: opasna  globalna i lokalna igra“ s osvrtom na stanje u Sjedinjenim Državama.

Adil Kulenović je na početku podsjetio da se Krug 99 od svog osnivanja borio protiv nacionalizama, te istakao da je bauk nacionalizma  sve prisutniji u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kulenović je istakao da najveći problem BiH nije korupcija, nego nacionalizmi.

Profesorica Petrila istakla je da je krajnja posljedica nacionalizma, kako je primijetila tokom boravaka u BiH, postala očigledna.

- Nažalost u ovom trenutku dinamika koja je doprinjela ratu i genocidu u BiH je sve prisutnija u SAD, naročito u toku postojeće administaracije –navela je.

Ona je rekla da SAD postaju sve podijeljenjije društvo, kako tenzije, predrasude i mržnja koji su tinjali dugo vremena sad postaju "manični glas iz Bijele kuće i dijelova Kongresa SAD".

- U Sjedinjenim Državama postoje 954 grupe koje zagovaraju mržnju. A od predsjedničkih izbora broj krivičnih djela počinjenih iz mržnje je dostigao petogodišnji maksimum prema podacima FBI – istakla je Ann Petrila.

Ona je navela da ljudi u Sjedinjenim državama i drugdje u svijetu moraju biti svjesni da propaganda, pokušaj kontrole medija i retorika zasnovana na mržnji, koja je, smatra Petrila, sad uobičajena u SAD, predstavljaju opasnu igru koja  već ima grozne posljedice.

Također je istakla da su se glavna žarišta otpora pokrenula i istakla da se ona moraju podržati.

Profesorica prakse socijalnog rada Ann Petrila je vanredni profesor GSSW-a za terensku edukaciju, koja koordinira više od 600 agencija koje nude terenske stažiranje studentima MSW. Njeni ciljevi za program uključuju povećanje broja i raznolikosti internacionalnih terenskih praksi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo