Bosna i Hercegovina     | 24.06.2018. 12:55 |

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja civila na području Kalinovika

FENA Aida Kovač

KALINOVIK, 24. juna (FENA) - Članovi porodica ubijenih i nestalih, kao i preživjeli logoraši kalinovačkih logora, obilaskom nekadašnjih logora, mjesta torture i ubijanja na području općine Kalinovik, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas obilježavaju 26. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva tog kraja.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na prijevoju Rogoj, a zatim ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.

Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalinovik „Istina - Kalinovik '92“ Samir Vranović je kazao Feni da su ispred osnovne škole u Kalinoviku u kojoj je bio logor, položili cvijeće, odali počast, proučili Jasin.

Po njegovim riječima, u nastavku obilježavanja posjetit će logor Barutni magacin na jelašačkom Polju.  

-  Bit će odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je strijeljano 25 muškaraca, a potom spaljeno. Posljednja lokacija su tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca koji su zatrpani kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice - kazao je Vranović.

Dodaje da su u idetificirali 33 osobe, a tragaju još za četvoricom.  

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku, do sada je pronađeno i identificirano 79 osoba, a još se traga za 43 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Vranović je kazao da današnjem obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku, između ostalih, prisustvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, Instituta za nestale osobe BiH, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, predstavnici nekoliko općina te brojnih udruženja.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Broj poginulih u Gazi u napadima Izraela povećan na 32.226

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana