Regija     | 25.06.2018. 10:36 |

Hrvatska slavi Dan državnosti

FENA Agencije

ZAGREB, 25. lipnja (FENA) - U povodu Dan državnosti hrvatski državni vrh položio je Vijence na Oltar Domovine na Medvedgradu, na groblju Mirogoju ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid bol", ispred Središnjega križa branitelja i na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U prigodi Dana državnosti svečani prijam za državne dužnosnike, diplomate i predstavnike, gospodarskog, kulturnog i javnoga života popodne će prirediti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Republika Hrvatska Dan državnosti slavi u spomen na 25. lipnja 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine, podsjeća Hina.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. Odluka kojom je Sabor proglasio okončanje postupka razdruživanja donesena je 8. listopada 1991. godine.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskog sabora.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo