Svijet     | 25.06.2018. 12:17 |

Mogherini: Više novca iz EU u fond za Afriku, za centre za migrante

FENA Internet

BRISEL, 25. juna (FENA) - Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini  pozvala je danas članice EU da daju više novca u fond za Afriku, s obzirom da Unija ima plan da uspostavi izvan Evrope centre za migrante, gdje bi bili provjereni prije odlaska u Evropu, prenosi AP.

Mogherini je rekla da se fond "pokazao korisnim, donio je rezultate i zbog toga tražimo više novca od država članica".

Lideri EU treba da se sastanu krajem ove sedmice kako bi odobrili plan o centrima za migrante u kojima bi se odredilo da li su podobni za tražioce azila, a ti centri bili bi, između ostalog, u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu.

U Bruxellesu je jučer održan mini-samit lidera 16 od ukpuno 28 zemalja članica EU.

Nekoliko zemalja EU pridružilo se Italiji i Francuskoj u podršci ideji formiranja centara u Africi, u kojima bi bila vršena provjera tražilaca azila prije nego što bi krenuli ka Evropi.

Italija je na mini-samitu predstavila plan kojim tvrdi da su aktuelna pravila EU vezana za azil zastarjela i paradoksalna i njime poziva zemlje Unije da prihvate svoj dio ekonomskih migranata koji ulaze u blok ili da dobiju manje novca od Bruxellesa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je na samitu EU u nedjelju 16, od ukupno 28 zemalja Evropske unije, stvoreno "mnogo dobre volje" za razgovore o neslaganjima unutar EU-a koja se tiču migracija.

AP navodi da je Merkel izjavila da su se učesnici samita složili da vanjske granice Evrope trebaju biti bolje zaštićene, kako bi se spriječilo da ih ljudi ilegalno prelaze, i naglasila da bi "sve bi zemlje trebale podijeliti teret" i vezi s migrantima.

Njemačka kancelarka je rekla da zemlje do kojih migranti prvo stižu ne bi trebalo ostaviti da se same izbore s njihovim prilivom.

Također, prema riječima Merkel, novopridošle osobe ne trebaju odlučivati u kojoj će evropskoj zemlji podnijeti zahtjev za azil, prenosi Al Jazeera.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'