Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 15:46 |

Podžić i Bojić učestvuju na regionalnom sastanku o odbrani i sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić i njegov zamjenik Borislav Bojić učestvuju na regionalnom godišnjem sastanku predstavnika parlamentarnih komisija za odbranu i bezbjednost zemalja jugoistočne Evrope, koji je danas počeo u Skoplju.  

Bojić je prezentovao pozitivna iskustva u radu Zajedničke komisije u situacijama koje traže brz i adekvatan odgovor, kao i adekvatnu opremu i sredstva onih koji su neposredno angažovani na terenu.

To je istakao u okviru današnje diskusije o iskustvima u angažovanju oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu tokom elementarnih nepogoda.  

U Skoplju se danas razgovaralo i o mogućoj pomoći oružanih snaga policijskim i bezbjednosnim agencijama tokom migracionog talasa koji je, kako je rečeno, donio brojne probleme u regionu jugoistočne Evrope.

Tokom diskusije istaknuto je da vrijeme u kome živimo traži partnerstvo, dijalog, te koordinaciju u djelovanju, kako na državnom nivou tako i regionalno. S tim u vezi, upozoreno je na činjenicu da je migrantska kriza pokazala da snage u sektoru bezbjednosti u regionu, uz dobru koordinaciju sa oružanim snagama, moraju biti spremne na brzu reakciju i na brze izmjene u načinu djelovanja.

Također, na dvodnevnom sastanku razgovaralo se o aktuelnim bezbjednosnim izazovima u regionu, te o pozitivnim praksama u parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i bezbjednosti. Učesnicima su se obratili predsjednik Sobranja Republike Makedonije Talat Džaferi, predsjedavajući Komisije za odbranu i bezbjednost makedonskog Sobranja Hari Lokvanec, ministarka odbrane i zamjenica premijera Republike Makedonije Radmila Šekerinska, te direktor Regionalnog centra za bezbjednosnu saradnju Hajder Berk.

Osim delegacije iz BiH, u radu sastanka učestvuju i predstavnici parlamentarnih komisija za odbranu i bezbjednost Albanije, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Turske, Kosova, kao i predstavnici jednog broja međunarodnih organizacija među kojima je ženevski DCAF, Regionalni centar za bezbjednosnu saradnju, predstavnici Misije OEBS-a u Makedoniji, kao i predstavnici  NATO-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Uspostavljena direktna aviolinija između Skoplja i Sarajeva, letovi tri puta sedmično

Ursula von der Leyen stigla u Skoplje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'