Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 15:32 |

CIK se sastao s članovima Misije ODIHR-a i Kongresa vlasti VE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine sastala se odvojeno s delegacijom Misije za procjenu potreba Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i predstavnicima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, saopćeno je iz CIK-a.

Misija za procjenu potreba je uspostavljena da procijeni predizborno okruženje i pripreme za izbore. Na osnovu procjene, Misija će dati preporuke da li i koje aktivnosti će organizirati ODIHR za predstojeće Opće izbore u BiH.

U delegaciji Misije za procjenu potreba su ODIHR-ova viša savjetnica za izbore Ana Rusu i savjetnik za izbore Aleksei Gromovi te Corinna Lensch u ime Parlamentarne skupštine OSCE-a.

Predsjednica i članovi Centralne izborne komisije BiH su ih informirali o svim aspektima izbornog procesa u BiH.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope je nakon nadziranja lokalnih izbora u oktobru 2016. godine u BiH i nakon Misije za utvrđivanje činjenica o Mostaru u junu 2017. godine formirao "Kongresnu grupu za razmišljanje o Mostaru".

Grupa se sastala danas sa predsjednicom i članovima CIK-a.

Formirana je s ciljem okupljanja domaćih i međunarodnih aktera koji promoviraju lokalne izbore u Mostaru, a članovi su nekoliko visokih predstavnika Kongresa, uključujući Andersa Knapea (Švedska, L, EPP / CCE), predsjednika Vijeća lokalnih vlasti Kongresa, Piera Fassiona (Italija, L, SPC), predsjednika Grupe socijalista i Stewarta Dicksona (Ujedinjeno Kraljevstvo, R, ILDG), tematskog portparola za posmatranje lokalnih i regionalnih izbora i izvjestitelja posmatračke misije 2016. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

Nacrt zakona RS o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija sadrži ozbiljne nedostatke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta