Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 17:16 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom Bosne i Hercegovine za period 2017 – 2020. godine.

Određivanje i održavanje Srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH je predviđeno Akcijskim planom za provedbu Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH.

Prijedlog strategije BiH bio je upućen na mišljenje, odnosno komentare Centralnoj banci BiH, Ministarstvu finansija Republike Srpske, Federalnom ministarstvu finansija i Direkciji za finansije Brčko Distrikta BiH, a prihvatljivi komentari ugrađeni  su u tekst Strategije BiH.

Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da prilikom budućeg vanjskog zaduživanja primjenjuje smjernice definirane Srednjoročnom strategijom upravljanja dugom BiH za period 2017 - 2020. godina.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom objaviti na internet stranici Ministarstva.

 

DODJELA GRANTOVA ZA PROMOCIJU DOMAĆE PROIZVODNJE PUTEM JAVNOG POZIVA

 

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kriterijima za raspodjelu tekućih grantova odobrenih Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za podršku sajamskim i drugim manifestacijama i aktivnostima u zemlji i inozemstvu u svrhu promocije domaće proizvodnje. Riječ je o grantu vrijednom 750 hiljada KM koji će putem javnog poziva biti raspoređen i to  400 hiljada KM organizatorima sajamskih i drugih manifestacija u zemlji i 350 hiljada KM  za manifestacije u inozemstvu, a prema kriterijima i uvjetima definiranim ovom odlukom.

 

PROVEDBA PROJEKTA REINTEGRACIJE POVRATNIKA PO SPORAZUMU O READMISIJI

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realizaciji Projekta: „Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji“ – faza 3 za period 01.07.2017. – 31.12.2017. godine. 

U izvještajnom periodu sve su se aktivnosti odvijale uglavnom u skladu s predviđenom dinamikom izvršenja proračuna projekta (priprema sastanaka i okruglog stola; certificiranje osoblja Readmisionog centra Mostar - Salakovac; nabavka kancelarijskog materijala i drugih aktivnosti. Iznos prve uplaćene rate za realizaciju projekta u valuti švicarski franak (CHF) bio je 434,635.36 KM. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je, na osnovu odluke ministrice o raspodjeli grant sredstava za podršku općinama uključenim u sistem prihvata i integracije bh. državljana koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji, do kraja decembra 2017. godine transferiralo 100.000,00 KM prema 11 lokalnih zajednica i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave - Sarajevo. Transfer ovih sredstava korespondira sa aktivnostima iz Akcionog plana za period 2015-2018. godina, koji je sastavni dio Državne strategije za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće, izvještavati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine o napretku u realizaciji ovog projekta te informaciju proslijediti Predsjedništvu BiH.

 

OLAKŠANJE PRELASKA GRANICE ŽITELJIMA POGRANIČNOG PODRUČJA BIH, SRBIJE I CRNE GORE

 

Vijeće ministara BiH je, na sjednici u Sarajevu, utvrdilo Prijedlog  osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj.

Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj uključuje uspostavljanje zajedničke granične kontrole, regulisanje režima pograničnog saobraćaja kojim će se omogućiti jednostavnije prelaženje državne granice stanovništvu koje živi u pograničnom području obje države.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavit će Prijedlog  osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar sigurnosti.

 

IMPLEMENTIRANJE DIREKTIVE I PROPISA EU IZ OBLASTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI

 

Vijeće ministara BiH je usvojilo Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Projekt energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini - II) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predloženi projekt će pružiti apsolutnu podršku za ispunjavanje obaveza i ciljeva iz strategije obaveza iz Sporazuma energetske zajednice. Vlasti su se po tom sporazumu obavezale da će preduzeti i implementirati relevantne direktive i propise EU iz oblasti energetske efikasnosti kao i dodatno potaći zapošljavanje i ekonomski rast. Također, kroz implementaciju mjera energetske efikasnosti ostvarit će se 30 - 60 % ušteda po svakom objektu, što će imati direktan pozitivan utjecaj na budžete i troškove u vezi sa energijom.

Navedeni projekt predstavlja nastavak prvog Projekta energetske efikasnosti (BEEP) na osnovu Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj, koji je potpisan 29. oktobra 2014., na iznos od 20.800.000.00 SDR (ekvivalent 32,0 miliona USD), od kojih je sa 3l. 3. 2018. godine povučeno 16.455.635.00 SDR ili oko 24,0 miliona USD.

 

INFORMACIJE MVTEO-a O UTVRĐIVANJU PORIJEKLA ROBA

 

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, usvojilo tri informacije koje se odnose na vršenje kontrole i nadzor porijekla roba te provedbu međunarodnih ugovora i domaćih zakonskih i podzakonskih propisa u vezi s tim.

Radi se o Informaciji o realizaciji Odluke o vršenju kontrole i nadzora nad izvršenjem obaveza preuzetih međunarodnim bilateralnim i multilateralnim ugovorima, sporazumima i konvencijama u pogledu utvrđivanja porijekla roba u 2017. godini, Informaciji o provjeri bosanskohercegovačkog porijekla za robe carinjene po obrascu FORM-A za period 1.1. do 31.12.2017. godine i Informaciji o nadgledanju primjene Pravilnika o posebnim uslovima evidentiranja i obilježavanja brašna koje se stavlja na tržište za period od 1.1. do 31.12.2017. godine.

Usvojene informacije odnose se i na pružanje informacija drugim stranim ugovaračima u bilateralnim i multilateralnim sporazumima o carinskoj saradnji, uključujući i Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) te primjenu pravila o porijeklu proizvoda u vezi s preferencijalnim tretmanom roba u međunarodnom prometu, kao i redovno izvještavanje nadležnih stranih i domaćih institucija o promjeni zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti porijekla.

U proteklom periodu vršeno je praćenje i analiziranje poštivanja odredaba sporazuma CEFTA vezanih za porijeklo robe, kroz kontakte sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i sa domaćim kompanijama. Odsjek za nadgledanje provođenja carinskih propisa u okviru Sektora za carinsku politiku i tarifu u 2017. godini je imao ukupno 58 predmeta gdje je direktno ili indirektno obavljao nadgledanje. Za sve sličajeve utvrđeno je činjenično stanje i ponuđena rješenja utemeljena na zakonu.

 

IMPLEMENTACIJA PLANA MODERNIZACIJE ORUŽANIH SNAGA BIH

 

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Ministarstva odbrane o implementaciji Plana implementacije „Pregled odbrane“ i Akcionog plana implementacije „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017 - 2027“.

Kada je u pitanju realizacija Akcionog plana implementacije "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017-2027.", Zajednički štab Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je nosilac izrade 16  projekata sadržanih u ,,Planu razvoja i modernizacije OS BiH 2017-2027 .

Ovim planom je 2017. godina bila predviđena za izradu projektne dokumentacije za definirane projekte, izuzev projekta ,,Modernizacija protivoklopnih sistema" koji treba biti urađen tokom 2018. godine. Zaključno sa 31.12.2017 . godine urađeno je 12 idejnih projekata, a u toku je izrada idejnih projekata za ,,Modernizaciju pješadijskog naoružanja i opreme", ,,Modernizaciju komunikacijskih sredstava i opreme" i ,,Infrastrukturno uređenje lokacija i objekata".

Zaduženo je Ministarstvo odbrane da nastavi sa aktivnostima u vezi sa provedbom Plana implementacije "Pregleda odbrane" i Akcionog plana implementacije "Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017-2027.", prema utvrđenoj dinamici.

 

USVOJENI IZVJEŠTAJI O UTROŠKU GRANT SREDSTAVA

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o namjenskom utrošku sredstava za tekući grant „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2017. godinu.

Ukupna raspoloživa sredstva namijenjena za tekući grant "Sufinansiranje sportskih

manifestacija" za 2017. godinu  iznosila su  1.352.000,00 KM.

Od ukupnog iznosa Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, Paraolimpijskom komitetu BiH, Specijalnoj olimpijadi u BiH, sportskim savezima registriranim na nivou BiH i entiteta i sportskim savezima osoba sa invaliditetom registriranim na nivou BiH i entiteta izdvojeno je 676.000,00 KM. Isto toliko novca izdvojeno je i sportskim klubovima, školama sporta i sportskim akademijama u BiH koji organiziraju ili učestvuju na međunarodnim sportskim manifestacijama. Na Javni konkurs za dodjelu sredstava namijenjenih za ovaj grant pravovremeno je  pristiglo je 326 pijava, od kojih je 144 bilo sa  urednom dokumentacijom.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Izvještaj o realizaciji 117.000 KM sredstava izdvojenih  po osnovu tekućih grantova za nauku i inovatorstvo u 2017. i 444.000 KM koliko je izdvojeno za“ Programe za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda Horizonti 2020“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana