Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 17:02 |

Vijeće ministara kontinuirano prati stanje s migrantskom krizom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, upoznato sa Informacijom o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, a u vezi s povećanim prilivom migranata.

Konstatirano je da se procesi i upravljanje migrantskom krizom, koliko je to moguće, drže pod kontrolom te da se prati migrantski val i reagiranja koja dolaze kako iz zemlja preko kojih migranti ulaze u BiH tako i zemalja Evropske unije.

Da bi se uspješno provodile aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulazaka migranata u BiH i njihovo krijumčarenje, neophodno je povećati obim kontrole granica. U tom pogledu  apeluje se na Graničnu policiju da ubrza prijem kadeta.

Od 1.1. do 21.6.2018. godine, Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 7.128 nezakonitih migranata. Namjeru za azil u BiH iskazalo je 6.354 osoba, ali samo 611 ih je podnijelo zahtjev za azil, što govori da migranti nisu zainteresirani za ostanak u BiH.

Nakon što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost, uskoro će u funkciju biti stavljena kasarna “Ušivak” u Hadžićima i objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, gdje bi se smještali migranti. Prema procjenama, u Unsko-sanskom kantonu nalazi se između 1.600 i 1.800 migranata, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo