Bosna i Hercegovina     | 25.06.2018. 19:55 |

Moore: Nacionalistička retorika odvlači pažnju sa stvarnih pitanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. juna (FENA) - Samit za zapadni Balkan koji će biti upriličen 9. i 10. jula u Londonu bit će podsjetnik kontinuirane britanske podrške sigurnosti Balkanu što je važan pokazatelj predanosti Velike Britanije u trenutku kada se ova zemlja približava izlasku iz Evropske unije, kazao je u intervjuu za Klix.ba glavni direktor za politička pitanja britanskog ministarstva vanjskih poslova Richard Moore.

On je nakon današnje posjete Bosni i Hercegovini i susreta s nekoliko bh. zvaničnika u Sarajevu napomenuo da će u Londonu šefovi vlada iz cijelog regiona razgovarati o važnim pitanjima poput ekonomije, sigurnosti i poboljšanja regionalnih odnosa, a u čestvovat će i drugi evropski lideri i predstavnici civilnog društva.

- Želimo osnažiti mlade ljude i poduzetnike da se usmjere na uzbudljiviju viziju budućnosti regiona, želimo poboljšati sigurnost putem veće saradnje u polju razmjene informacija, i želimo da zemlje ulože napore kako bi riješile svoje bilateralne razlike i učinile put ka budućnosti u EU lakšim - dodao je.

Osvrnuo se na funkcioniranje policijskih agencija i pravosudnog sistema u BiH i njihove kapacitete da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala, naglasivši da političko uplitanje narušava njihovu sposobnost da rade svoj posao.

- Parlament treba usvojiti amandmane Zakona o krivičnom postupku koji zadovoljavaju međunarodne standarde i daju policiji i pravosuđu potreban alat za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i tek tada ćemo zaista biti u mogućnosti osigurati da su građani ove zemlje i vaših evropskih susjeda sigurni - istaknuo je.

Stava je i da nacionalistička i antibritanska retorika odvlači pažnju sa stvarnih pitanja kao što su radna mjesta, ekonomski rast, vladavina prava i javne usluge.

Napomenuo je da je Ujedinjeno Kraljevstvo značajno uložilo u Reformsku agendu koja je postigla određene uspjehe, ali je napredak usporio, posebno u područjima vladavine prava i borbe protiv korupcije te je najavio da će i dalje zagovarati reforme bez obzira ko pobijedi na oktobarskim izborima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta