Svijet     | 26.06.2018. 08:53 |

Merkel čestitala Erdoganu, Washington pozvao Tursku na jačanje demokratije

FENA Internet

PARIZ/ANKARA, 26. juna (FENA) - Svjetski čelnici su se oglasili povodom reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kako  prenosi France Presse čelnica evropske diplomatije Federica Mogherini kritizirala je uslove predizborne kampanje koji nisu bili "jednaki za sve". U zajedničkom saopćenju Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn uzeli su na znanje ocjenu OSCE-a i Vijeća Evrope koji u preliminarnom izvještaju upozoravaju da "kandidati nisu bili u ravnopravnom položaju".

Nakon snažnih napetosti u odnosima dviju zemalja posljednjih mjeseci, kancelarka Angela Merkel je u čestitki Erdoganu rekla da se "raduje nastavku i jačanju saradnje naših zemalja". Njemačka gdje živi velika turska dijaspora, želi "biti partner stabilne i pluralističke Turske koja će osnažiti participativnu demokraciju i očuvanje vladavine prava".

Sjedinjene Države su u ponedjeljak pozvale Tursku na "jačanje demokratije" nakon nadmoćne pobjede Recepa Tayyipa Erdogana na turskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima. "Pozivamo Tursku da poduzme korake radi jačanja demokratije", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders pred novinarima. Washington još nije čestitao turskom predsjedniku na ponovnom izboru u prvom krugu i njegove prve reakcije bile su veoma hladne, navodi France Presse.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo