Bosna i Hercegovina     | 26.06.2018. 13:30 |

Čamber: Osigurati prevoditeljske kapacitete u Federaciji BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Ravnatelj Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Vjekoslav Čamber danas je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o izazovima Federacije na evropskom putu upozorio da najveći problem u ovom entitetu predstavlja nedostatak prevoditeljskih kapaciteta, jer su prevoditelji potrebni da bi se odgovorilo na dodatna pitanja Evropske komisije.

- Ured pokušava vlastitim snagama osigurati prevođenje dokumenata na engleski jezik jer  nema posebna sredstva za angažiranje vanjskih prevoditelja, kao što je to uobičajena praksa. Na razini Federacije zaposleno je ukupno šest prevoditelja u pet institucija - rekao  je Čamber.

Kaže da je osim osiguranja prevoda potrebno osigurati i kvalitet prevoda, odnosno stručnu redakturu.

- Zbog toga smatram da bi jedan od zaključaka ove tematske sjednice trebao ići upravo u smjeru osiguranja prevoditeljskih kapaciteta u Federaciji. Mislim da se često potcjenjuje važnost ovih kapaciteta - poručio je Čamber.

Ured Vlade FBiH za evropske integracije, kako je potvrdio, naći će se pri ruci kao stručna i tehnička pomoć institucijama u davanju odgovora na dodatnih 655 pitanja Evropske komisije.

U kontekstu realnog napretka u preuzimanju pravnih, ekonomskih i političkih stečevina EU naglasio je da su u Federaciji u proteklom periodu usvojeni značajni reformski zakoni poput Zakona o radu, Zakona o PIO, Zakona o energetskoj efikasnosti. Pored toga su, dodaje, pokrenute i aktivnosti na uspostavljanju Registra parafiskalnih nameta pri Federalnom ministarstvu finansija, Registra administrativnih procedura u Generalnom sekretarijatu Vlade.

- Vlada se angažirala i na aktivnostima u pogledu ponovnog pokretanja privatizacije i pojednostavljenja registracije gospodarskih subjekata u FBiH, što su svakako bile preporuke Evropske komisije - rekao je Čamber.

Također, poslanicima je kazao da je za sada u kantonima dio procesa u vezi ocjene usklađivanja domaćih propisa sa EU acquisom slabo razvijen, navodeći da je to prepoznala i Delegacija EU u BiH te da su organizirane zajedničke posjete kantonima s ciljem identifikacije potreba i pregleda stanja kako bi se poduzeli daljni koraci u ovom smislu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije