Bosna i Hercegovina     | 26.06.2018. 14:04 |

Singh: Pripadnici OSBiH su pokazao hrabrost, odlučnost i izdržljivost (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. juna (FENA) - Ceremonija dodjele priznanja pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su sudjelovali na takmičenju „Best Warrior Competition“ u Marylandu, održana je danas u Sarajevu.

Priznanja su dobili pripadnici Oružanih snaga BiH: potporučnik Marko Vidović, vojnik Ermin Hajrić, narednik Matija Ivaković, a vođa tima je bila potporučnica Dajana Dangubić.

Komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajorica Linda Singh je, prije svega, zahvalila vodstvu Oružanih snaga BiH, ne samo što su učestvovali na ovom događaju, „nego što su tu uz nas i što zajedno učestvujemo već godinama“.

- Ono što je bitno za nas u Marylandu i naše trupe jeste da nas naši partneri guraju naprijed da se takmičimo puno jače, puno snažnije i da ostvarujemo bolje rezultate - kazala je Singh.

Istaknula je da važnost ovog takmičenja nije samo u takmičenju, „nego i u činjenici našeg partnerstva“.

- Partnerstva u smislu da ja, kada pogledam lijevo i desno vidim svog partnera u uniformi za kojeg znam da će me zaštititi, a isto tako i da sam ja tu za njih. Kada uzmemo u obzir procenat nas u uniformi u odnosu na cijelo stanovništvo, taj procenat jeste mali i zbog toga mislim da smo mi posebni odabrani. Jako je bitno, ne samo ovo partnerstvo kroz takmičenje, nego partnerstvo koje postoji u svakom momentu - navela je generalmajorica Singh, te dodala da Bosna i Hercegovina i partnerstvo sa Marylandom jača.

Ona je kazala da je svaki od takmičara koji dolazi iz Oružanih snaga BiH pokazao hrabrost, odlučnost i izdržljivost.

- Ono što je moj kodni znak jeste ustvari ta izdržljivost, jakost i upravo to su pokazali pripadnici Oružanih snaga BiH - kazala je je generalmajorica Singh.

Zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić je ocijenio da su predstavnici Oružanih snaga BiH postigli iznimne rezultate na takmičenju „Best Warrior Competition“ u Sjedinjenim Američkim Državama, u Saveznoj državi Maryland.

Podsjetio je da država BiH sa državom Maryland ima partnersku saradnju punih 15 godina, te da je u tih 15 godina do sada bilo više od 250 različitih događaja suradnje na kojima je sudjelovalo više od 5.200 vojnika i civila.

- U tom vremenu smo našu suradnju i naš partnerski odnos doveli do toga da smo 2013. godine bili na zajedničkoj misiji mira u Afganistanu, gdje smo mi poslali 26 vojnih policajaca, gdje smo u provinciji Kandahar pokazali da imamo izvrsne vojnika – kazao je Jerkić.

Dodao je da je ovo takmičenje u Americi pokazalo da su „naši vojnici i individualno, ali prije svega kao tim sposobni da se takmiče, da se druže i da budu zajedno s najjačima“.

Na kraju je rekao da će suradnja s Nacionalnom gardom Marylanda biti nastavljena.

Vođa tima potporučnica Dajana Dangubić je kazala da je ovaj tim u SAD-u za deset dana bio kao mala porodica.

- Bili smo svi za jednog, jedan za sve, radili smo na svim problemima - kazala je Dangubić.  

Svečana ceremonija dodjele priznanja održana je u okviru službene posjete delegacije Nacionalne garde Maryland (NGM) Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH od 22. do 28. juna. Delegaciju Nacionalne garde Maryland predvodi komandantica Nacionalne garde Marylanda generalmajorica Linda Singh.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1916/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-ZOn9wYQic3EVVl7pVEwfAs1AtO4-NS0?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo