Kultura     | 27.06.2018. 10:51 |

U Bugojnu predstava „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama"

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 27. juna (FENA) - Predstava „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“ Narodnog pozorišta Sarajevo izvedena je sinoć na pozorišnim daskama Kulturno-sportskog centra Bugojno, u okviru manifestacije  „508. Dani Ajvatovice“.

Radi se o komediji koja je inspirirana autorskim tekstom Jurislava Korenića, a predstavlja omaž Rejhanu Demirdžiću, koji je iza sebe ostavio bogat glumački opus.

Predstavu je režirao Admir Glamočak, po tekstu Almira Imširevića, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić, a muziku Dino Šukalo.

Ulogu „Fistika“ igra Vedran Đekić, a glume još Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

Kako je u izjavi Feni kazao glumac Slaven Vidak, kojem je pripala uloga istorijskog lika i sarajevskog kozmopolite Makse Despića, premijera predstave bila je u martu.

- Za kratko vrijeme predstavu smo igrali više puta u Sarajevu, a imali smo i nekoliko gostovanja. Između ostalog, prošli mjesec gostovali smo u Herceg Novom, i mogu reći da je publika, gdje god smo bili, reagirala odlično - naglasio je.

Radi se, dodaje, o sarajevskoj, lokalnoj priči za koju vjeruje da će još dugo prenositi univerzalne poruke ljudima, i biti igrana u pozorištima kako naše, tako susjednih i drugih zemalja.

Bugojanac Aldin Omerović u predstavi glumi Javor efendiju, komičnog lika za kojeg je, kako kaže, inspiraciju pronalazio u „markantnim,  nabildanim i ćelavim  likovima koji nisu baš nešto s inteligencijom na ti, a koji se danas često mogu sresti na našim ulicama“.

- Zaista je bilo zabavno igrati tu ulogu. Inače, pogotovo starije generacije znaju da se radi o jednoj televizijskoj seriji, koja je bila prije rata aktuelna. Sada je to moderna adaptacija teksta, a Fistik je jedan klasičan lik i vragolan iz našeg naroda, koji na komičan način ukazuje na probleme - kazao je Omerović.

Drago mu je, ističe, što je  bio posrednik u dogovorima oko gostovanja njegove matične kuće u gradu u kojem je napravio svoje prve pozorišne korake, dok je bio još bio u gimnaziji i bugojanskom pozorištu „Fedra“. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Premijera 'Seljačke opere' Andraša Urbana sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana